0

З а ракийка, бира или вино – разядката е подходяща като предястие, но и понякога, особено лятно време, си е идеална и като основно. А и обикновено е доста диетична. Идеи от receptite.com.

Овчарска

Продукти:

100 г извара

2 печени зелени чушки

2 скилидки чесън

4 с.л. майонеза

1-2 с.л. орехови ядки

сол

маслини за украса

магданоз

Приготвяне:

Към изварата се прибавя майонезата и се разбърква добре. Прибавят се чесънът, счукан на каша, солта, чушките, нарязани на много ситно и едро счуканите орехови ядки. Аранжират се в чинийки по 3 топки от сместа и по една маслина на върха. Всичко това се поръсва със ситно нарязан магданоз.

С кисело мляко и люти чушки

Продукти:

5 препечени люти чушлета

400 г кисело мляко

2 скилидки чесън

2-3 с.л. олио

сол

Приготвяне:

Препечените люти чушлета и чесънът се нарязват на ситно. В малък тиган се налива олиото, слагат се чушките и чесънът и се запържват 2-3 минути. Оттегля се от огъня, прехвърлят се изпържените чушки и чесън в купичка и се прибавя киселото мляко. Разбърква се, като се добавя сол на вкус.

От тиквички

Продукти:

вътрешноста на 3-4 тиквички

4-5 скилидки чесън

4-5 с.л. майонеза

копър

1 с.л. пармезан

 

Приготвяне:

В тиган се изпържва вътрешността на тиквичката, нарязана на много ситно. Пържи се до пълното омекване. Оставя се да изстине и се пасира заедно с чесъна и солта, докато стане на гладка смес. Прибавят се майонезата, копърът и пармезанът, разбърква се добре и се сервира.

От бяло сирене с варено яйце

Продукти:

100 г бяло сирене - овче или краве

3 сварени яйца

3 маслини

2 с.л. олио или зехтин

чубрица

червен пипер

сол

Приготвяне:

Сваряваме яйцата - твърди, но не много твърди - жълтъците трябва да останат много нежни, а не твърдо сварени. Смачкваме яйцата и сиренето с вилица. Добавяме олиото или зехтина. Поръсваме с чубрица и червен пипер. Украсяваме с маслините и готово. Чудесна разядка. Може да се сервира, намазана на препечени филийки. Чудесно и непретенциозно мезе за бира и за леко червено вино.