З а ракийка, бира или вино – разядката е подходяща като предястие, но и понякога, особено лятно време, си е идеална и като основно. А и обикновено е доста диетична. Идеи от receptite.com.
Овчарска
Продукти:
100 г извара
2 печени зелени чушки
2 скилидки чесън
4 с.л. майонеза
1-2 с.л. орехови ядки
сол
маслини за украса
магданоз
Приготвяне:
Към изварата се прибавя майонезата и се разбърква добре. Прибавят се чесънът, счукан на каша, солта, чушките, нарязани на много ситно и едро счуканите орехови ядки. Аранжират се в чинийки по 3 топки от сместа и по една маслина на върха. Всичко това се поръсва със ситно нарязан магданоз.
С кисело мляко и люти чушки
Продукти:
5 препечени люти чушлета
400 г кисело мляко
2 скилидки чесън
2-3 с.л. олио
сол
Приготвяне:
Препечените люти чушлета и чесънът се нарязват на ситно. В малък тиган се налива олиото, слагат се чушките и чесънът и се запържват 2-3 минути. Оттегля се от огъня, прехвърлят се изпържените чушки и чесън в купичка и се прибавя киселото мляко. Разбърква се, като се добавя сол на вкус.
От тиквички
Продукти:
вътрешноста на 3-4 тиквички
4-5 скилидки чесън
4-5 с.л. майонеза
копър
1 с.л. пармезан
Приготвяне:
В тиган се изпържва вътрешността на тиквичката, нарязана на много ситно. Пържи се до пълното омекване. Оставя се да изстине и се пасира заедно с чесъна и солта, докато стане на гладка смес. Прибавят се майонезата, копърът и пармезанът, разбърква се добре и се сервира.
От бяло сирене с варено яйце
Продукти:
100 г бяло сирене - овче или краве
3 сварени яйца
3 маслини
2 с.л. олио или зехтин
чубрица
червен пипер
сол
Приготвяне:
Сваряваме яйцата - твърди, но не много твърди - жълтъците трябва да останат много нежни, а не твърдо сварени. Смачкваме яйцата и сиренето с вилица. Добавяме олиото или зехтина. Поръсваме с чубрица и червен пипер. Украсяваме с маслините и готово. Чудесна разядка. Може да се сервира, намазана на препечени филийки. Чудесно и непретенциозно мезе за бира и за леко червено вино.