0

Т иквичките ги има целогодишно и определено са от най-използваните продукти при постни ястия. Затова и рецептите с тях са предпочитани, особено по време на пости.

С чушки и домати

Продукти: 1 голяма тиквичка или 2 малки; 1 кг чушки; 500 г червени домати; 1 глава чесън; 1/2 ч.ч. олио; 1 връзка магданоз; сол; 1 патладжан по желание; Приготвяне: Чушките и доматите (може и патладжан) се опичат и обелват. Тиквичките се нарязват по дължина на 10-12 см, след това на ивички (може и нарязани на кръгчета). Посоляват се, подреждат се в тавичка, поръсват се с олио и се пекат в умерена фурна. След изпичане се прибавят нарязаните червени чушки и домати. Подправят се със счукания чесън, магданоз и сол.

С моркови и ориз

Продукти: 3-4 бр. тиквички; 2 скилидки чесън; 1 морков; 3 с.л. ориз; 1 домат; 1 с.л. вегета; копър; 2 с.л. зехтин или олио; 1 с.л. брашно; 1. с.л. оцет; Приготвяне: В тиган се загрява олиото и се слагат ориъта и морковите. Когато оризът стане прозрачен, се налива 1/2 ч.ч. вода. След като заври, се добавят нарязаните на малки кубчета тиквички и още 1/2 ч.ч. вода. След като заври - нарязания на ситно и обелен домат и чесънът. Оставя се поври 10-15 минути на среден огън. В купичка се слагат брашното, оцетът и вегетата. Разреждат се с вода така, че да стане кашичка, която се добавя към яденето и се разбърква. Котлонът се изключва, поръсва се с нарязания на ситно копър и се захлупва с капак, за да поеме от аромата на копъра. След 10 минути се сервира.