0

К акво да сготвим, че да е бързо, лесно, а и ефектно вкусно. Кратък отговор на това намираме в http://gotvetesmen.com.

Гнезда

Продукти:

  • 250 г овкусена кайма
  • 2 яйца
  • маруля
  • 1 домат
  • 1 краставица
  • 1 морков
  • 2 зрънца черен пипер

Начин на приготвяне:

Каймата се разделя на 2 топки и от всяка се оформят купички - гнезда. Запичат се във фурна. Отгоре се чуква по едно яйце, като се внимава жълтъкът да не се разтече. Връща се във фурната до запичане на яйцата. Приготвя се салата от марулята, домата и краставицата, овкусява се на вкус с олио, сол и оцет и се аранжира в чиния като корона на дърво (парченцата домат са цветчета). Върху салатата се слага гнездото, чийто жълтък се оформя като птиче със зрънца черен пипер за очи и триъгълниче от морков за човка.

Броколи с мед и люти чушки

Продукти:

  • 500 г броколи
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. течен мед
  • 1/2 с.л. соев сос
  • 1/2 червена люта чушка
  • 1 с.л. запечен сусам

Начин на приготвяне:

Броколите, почистени и накъсани на розички, се бланшират във вряла подсолена вода за 3-4 минути. Могат да бъдат приготвени и в микровълнова печка на пълна мощност за 2-3 минути. Броколите не трябва да се преваряват, трябва да останат леко хрупкави. През това време зехтинът се разбива добре с меда, ситно нарязаната люта чушка и соевия сос. Броколите се поставят в затоплена чиния и се заливат с приготвения сос. Броколите с мед и люти чушки се поръсват със сусам.

Картофена запеканка с кашкавал и топено сирене

Продукти:

  • 1 кг картофи
  • 50 г масло
  • 200 г кашкавал
  • 200 г краве сирене
  • 1 кутийка топено сирене (на триъгълници)

За заливката:

  • 3 яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 1 връзка копър
  • 1 връзка магданоз
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на филийки. Половината от тях се подреждат в намазана с част от маслото тава. Поръсват се с настърганите кашкавал и краве сирене. Покриват се с останалите картофи, поливат с останалото разтопено масло и се нареждат триъгълничетата топеното сирене. Яйцата се разбиват с киселото мляко, добавят се ситно нарязаните копър и магданоз, разбърква се с черния пипер и солта и картофите се заливат. Пече се до златисто.

Кюфтенца в гърне

Продукти:

  • 2 глави кромид лук
  • кимион
  • черен пипер
  • 500 г кайма
  • брашно
  • олио
  • 1-2 чушки
  • 2 моркова
  • 100 г гъби
  • 2-3 с.л. краве масло
  • 1 кофичка сметана
  • 1 ч.ч. бульон
  • сол

Начин на приготвяне:

Една глава кромид се обелва и настъргва. Омесва се с каймата, кимиона и черния пипер. Оформят се кюфтета, овалват се в брашно и се изпържват в олиото. Втората глава кромид се обелва, нарязва се на ситно, нарязват се и морковите, чушките и гъбите и продуктите се задушават в маслото. В гърнето се слага половината от задушените зеленчуци, след това кюфтетата и пак зеленчуците. Заливат се със сметаната и бульона. Кюфтенцата в гърне се пекат с похлупен капак на умерена фурна (180 градуса).