Продукти: 1 пиле; 1 бира; 1 кг картофи; олио; червен пипер; черен пипер; масло; сол;
Елена Иванова
Приготвяне: Пилето се измива и почиства, а след това се маже с разтопеното масло с червен и черен пипер и сол.
След това се нарязват картофите и се поставят в специален съд за приготвяне на пиле с бира, а в кухината, на която е поставено пилето, се налива бирата. Глинената тава се слага в студена фурна и се пече на 180-200 градуса за 1,30-2 часа.
Ако нямате специален глинен съд, може да използвате кен бира, върху който слагате отвора на пилето.
Не забравяйте да отвори кена, за да може бирата да излиза свободно и да облива отвътре пилето.
Тогава половината бира се оставя настрана (може с нея да полеете картофите).
В стените на кена се пробиват дупки, може да се сложи в кутийката от подправките. Нататък е самото печене.