0

П ърви летен фестивал „Портал на два свята“ в Цари Мали град се организира по идея на директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов от 29 август до 7 септември. Проектът се осъществява в партньорство с Община Самоков, Археологически музеен комплекс Цари Мали град – село Белчин, и др.

Първи летен фестивал „Портал на два свята“ в Цари Мали град се организира по идея на директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов от 29 август до 7 септември. Проектът се осъществява в партньорство с Община Самоков, Археологически музеен комплекс Цари Мали град – село Белчин, и др.

Мястото, където изкуството ще оживее, е късноантичната крепост Цари Мали град, разположена на хълма Свети Спас над с. Белчин, община Самоков. Този хълм е и неизменна част от вековната история на района. С него са свързани легендите за голямо старинно селище, известно като Цари Mали град, което се предполага, че е означавало „Малък Цариград“. Там до ХIХ век все още са били частично запазени белите каменни стени и кули на крепост. Те напомняли на местното население за Цариград. И до ден днешен в менталната култура на белчинци Цари Mали град е старото име на с. Белчин.

Това е шестата сцена на Софийската опера за Летен сезон 2020 в търсене на нови исторически места, свързани с легендарни оперни сюжети – нещо, в което маестро Карталов отдавна е всепризнат майстор.

В програмата на фестивала са включени оперите „Янините девет братя“ от Любомир Пипков (29 август), смятана от публика и критика за "най-българската опера", и „Кармен“ от Жорж Бизе (30 август); балетите „Зорба гъркът“ по музика на Микис Теодоракис (3 септември) и „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф (4 септември); мюзикълът Mamma Mia! С вечно актуалните песни на АВВА (5, 6 и 7 септември). Началният час на всички представления е 19.30 ч.