0

Н а 27 юли в православния календар се чества Св. великомъченик Пантелеймон. Заради вярата си той е бил подложен на жестоки мъчения и през 305 г. е посечен с нож от хората на император Максимилиян.

На 27 юли в православния календар се чества Св. великомъченик Пантелеймон. Заради вярата си той е бил подложен на жестоки мъчения и през 305 г. е посечен с нож от хората на император Максимилиян.

Св. Панталеймон бил от град Никомидия (дн. Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Панталеймон".

Още в Първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.

В София паметта на светеца се чества като храмов празник в кварталната църква в Бояна. Също така на няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, а също и манастири: Присовският край Велико Търново, Обидимският, недалеч от Добринище, и манастирчето край Смолян. Втори храмов празник има и светата обител "Св. Богородица - Живоприемни източник", над Гоце Делчев, Неврокопска епархия, посветен на Св. Пантелеймон. Манастирът е женски и през последните години в следствие на неуморните усилия на игуменката сестра София претърпя сериозно развитие.

Народът ни нарича този празник Пантелей пътник и Воден Пантелей

Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията. Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее. Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или "се събират да пътуват". На много места св. Пантелей се празнува за предпазване от буря, от наводнение, като разправят случки от своя живот и от живота на бащи, дядовци и баби, според които добитък, хора, къщи са били отнасяни или наводнявани, след като пострадалите не са зачели светеца.

На този ден имен ден празнуват: Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка


Св. Климент Охридски - един от най-значимите автори на старобългарски език


На 27 юли 916 година е починал свети Климент Охридски. Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония. Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни. Той е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. Но най-голямата му заслуга на български средновековен учен е в съставянето на „кирилицата”, именно затова и първият съвременен университет в България носи неговото име „Свети Климент Охридски”. Той умира последен от седемте славянобългарски равноапостоли - Кирил и Методий, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Затова е прието на този ден да се чества паметта на всички просветители, почитани като Свети Седмочисленици.