0

С ъчетанието между червено вино и месо си е направо класическа любовна история в кухнята. В месеца, когато червеното вино от миналогодишната реколка е най-вкусно, а се правят планове и надежди за новата, няма как да подминем тази класика, забелязана и от ezine.bg.

Яхния от шкембе на фурна Продукти: 500 г варено шкембе; 5 глави кромид лук; 1 ч.ч. стерилизирани червени домати; 1 ч.л. доматено пюре; 1 с.л. брашно; 2 к.ч. олио; 1 к.ч. оцет; 2 к.ч. гореща вода; 1/2 връзка магданоз; 1 ч.л. червен пипер; 1 к.ч. червено вино; 1 дафинов лист; черен пипер на вкус; сол на вкус; Приготвяне: Нарежете на ситно една от главите лук и задушете в половината олио, докато омекне и се зачерви. Прибавете доматеното пюре, брашното, червения пипер, водата и разбъркайте. След като сосът заври, добавете нарязаното на ленти шкембе, останалите глави лук, които са нарязани, и задушени във втората половина от мазнината, виното, оцета, черния пипер, дафиновия лист и солта. След 5 минути сложете нарязаните домати и част от магданоза. След като разбъркате яхнията с шкембе, я прехвърлете в тава и запечете в предварително загрята фурна около 10 минути. Поръсете с останалия магданоз при сервирането на ястието.

Кавърма на тиган Продукти: 400 г пилешко месо от бутчета; 2-3 глави лук; 1 зелена чушка; 1 червена чушка; 1 морков; 250 г печурки; 2 домата; 150 мл червено вино; 4 с.л. олио; сол; 1 ч.л. червен пипер; 1 ч.л. риган; 2 дафинови листа; 4-5 стръка магданоз; Приготвяне: Пилешкото месо се нарязва на хапки и се слага в дълбок тиган със загрято олио да се задуши. Малко след това се прибавят почистените и нарязани на ивички лук, чушки, моркови на колелца и гъби на филийки. Отгоре се поръсва червеният пипер, прибавя се сол на вкус и се разбърква. Добавят се нарязани или настъргани домати, налива се малко топла вода, така че да покрие зеленчуците, малко червено вино и ястието се оставя да къкри на бавен огън. Щом ястието се позадуши, се овкусява с риган, черен пипер и дафинов лист. Ястието се похлупва и задушаването продължава на умерена температура, докато водата почти изври от кавърмата. Сервира се поръсена с пресен магданоз.

Манастирски гювеч с ориз Продукти: 500 г свинско месо; 1 глава лук; 1 връзка зелен лук или стрък праз; 100 мл червено вино; 1 червена чушка; 1 зелена чушка; 250 г гъби; 1 и 1/2 ч.ч. ориз; 3-4 бр. Консервирани домати; сол; 4 с.л.олио; 1 ч.л.червен пипер; 1/2 к.л.черен пипер; 12-15 маслини; магданоз; Приготвяне: Свинското месо се нарязва на парчета и слага в дълбок тиган да се задуши в малко мазнина. След като побелее, се прибавя нарязаният на дребно стар и пресен лук, а малко след това се сипва червеното вино. След като се поизпари виното, се прибавят нарязаните на кубчета чушки. Като омекнат, се прибавят почистените и нарязани на дребно гъби. След неколкократно разбъркване се добавя измитият ориз и половин чаена чаша вода. Гювечът се овкусява със сол, червен и черен пипер. Най-накрая се прибавят нарязаните домати и маслините към манастирския гювеч. Всичко се прехвърля в тава с капак. Наливат се още две и половина чаши вода, свинското с ориз се похлупва и поставя във фурната. Пече се на 200 градуса за около 50 минути или до готовност на ориза. Накрая се поръсва с нарязан на дребно пресен магданоз.

Телешко по унгарски Продукти: 8 телешки бонфилета; 2 глави кромидук; 2-3 стръка магданоз; 4 с.л. сметана; 80 г краве масло; 2 ч.л. нишесте; 2 чаши червено вино; черен пипер на вкус; 1 ч.л. червен пипер; сол на вкус; Приготвяне: Изпържете в половината масло телешките бонфилета от двете страни. Извадете ги и в същата мазнина запържете ситно нарязания лук. Залейте с виното и половин чаша вода и прибавете нарязания магданоз, черен пипер и сол. Върнете филетата, захлупете съда и оставете да се задушават 15 минути, като през това време ги обърнете един път. Сипете в соса разбитите нишесте и сметана и оставете на огъня за няколко минути, но без да завира. Наредете по 2 филии телешко задушено в чиниите за сервиране, залейте със соса и поднесете горещи.