0

Н яколко любопитни рецепти, предимно от европейската кухня, но приспособени към нашенските вкусове, забелязахме в az-gotvia.bg.

Кюфтенца от хайвер Продукти: 200-300 г хайвер; глава лук; 1 яйце; сол; чубрица; магданоз по избор; брашно; Приготвяне: Хайверът се изчиства от ципите, реже се главата лук, добавят се яйцето, солта, чубрицата, магданоз по избор и брашно, да стане сместа за загребване с лъжица. Пържат се в олио и се сервират със салата по избор. Приятен апетит!

Картофи с кашкавал Продукти: 600 г картофи; 100 г пастърма; 100 г кашкавал; 2 глави червен лук; черен и червен пипер; сол; олио и масло; магданоз за гарниране; Приготвяне: Сварете картофите и ги оставете да изстинат. Обелете ги и ги нарежете на дебели филийки. В предварително загрят тиган с олио запържете ситно нарязания лук. Към него прибавете картофите. Пържете докато картофите придобият кафяв загар. Прибавете маслото и червения пипер и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Запържете за кратко, така че маслото и червения пипер да не прегорят. След края на термичната обработка сложете ситно нарязаната пастърма. Разбъркайте добре като внимавате да не разрушите цялостта на картофите. Накрая поръсете обилно с кашкавал. Сервирайте ястието топло. Брат картофите може да бъдат сервирани като предястие или лека вечеря.

Панирана пушена гауда Продукти: 400 г пушена гауда (кашкавал или друго сирене); 1/2 бурканче сладко от горски плодове; 2 яйца; брашно за панирането; зехтин; лешници за поръсване; Приготвяне: Нарежете пушената гауда на кубчета. За панировката разбийте в купа яйцата и панирайте като редувате яйце - брашно - яйце. Пържете в гореща мазнина, като по този начин панировката няма да се напои с мазнина и гаудата ще се запечата по - бързо. Панираните хапки подредете в чиния и полейте със сладкото от горски плодове и натрошените лешници. Поднесете панираните хапки топли. Добър апетит!

Яйца в картофено легло Продукти: 700-800 г сварени картофи; 1 ч.ч. прясно мляко; 2 с.л. масло; сол; черен пипер; магданоз; 150 г кашкавал; яйца; малко риган; смлян кимион; Приготвяне: Картофите се сваряват и намачкват, добавят се млякото, настъргания кашкавал, подправките и 1-2 яйца. Омесва се всичко много добре и се поставя в намаслена тавичка. Оформят се вдлъбнатини, в които се счупва по 1 яйце в зависимост колко порции искаме да направим. Пече се до готовност на яйцата, след това се поръсва с кашкавал и се връща във фурната да се разтопи. Поднася се още топло.