0

Ц ИК разреши имунитетът на Величко Георгиев - кандидат за депутат от Патриотичният фронт да бъде свален и той да бъде привлечен като обвиняем.Това става ясно от решение на ЦИК, публикувано на сайта на комисията.

ЦИК разреши имунитетът на Величко Георгиев - кандидат за депутат от Патриотичният фронт да бъде свален и той да бъде привлечен като обвиняем.Това става ясно от решение на ЦИК, публикувано на сайта на комисията.

Искането на главния прокурор за това е постъпило в ЦИК на 8 ноември. Името на Георгиев бе замесено в схема за издаване на зелени сертификати на неваксинирани лица, след разследване на Нова телевизия.

Само ден по-рано от прокуратурата уточниха, че в рамките на разследването са събрани доказателства за това, че на 02 ноември в София кандидат-депутатът  е помогнал да бъде издаден Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини. Така е нарушил Заповед на министъра на здравеопазването от 31 май. Обвинението е, че Георгиев е извършил това по време на епидемия, свързана със смъртни случаи. Той е действал в качеството на помагач като умишлено е улеснил извършването на престъплението. Извършени са разпити на свидетели и други действия по разследването.

Решението на ЦИК вижте ТУК.

Това е втори свален имунитет на кандидат за вота. Преди седмица това бе направено и с Боян Расате, който бе издигнат за независим кандидат за президент.