0

П остът е преди всичко духовно пречистване, но то става и чрез това което хапваме. Затова потърсихме любопитни рецепти за постни гозби в dveri.bg.

Пататник

Продукти: 5-6 картофа; 1 глава кромид лук; сол; джоджен; олио; пресен лук или магданоз; Приготвяне: Обелват се и се настъргват 5-6 средно големи картофа, 1 средна глава кромид лук, посолява се и се прибавя две щипки с трите пръста джоджен. Пече се в тиган с малко олио върху котлон с капак или в тавичка на фурна. Обръща се, като се добавя малко олио в тигана, за да се изпече и горната страна. Сервира се украсен със стръкчета пресен лук или магданоз. Ако не е пост, може да се прибави едно яйце, а изпечен вече петатникът може да се поръси с натрошено сирене.

Вегетариански пай

Продукти: 3 ч.ч. леща - сварена и отцедена; 4-5 гъби; 1 морков; 1 стрък пресен лук; 1 скилидка чесън; 1 ч.ч. нарязан пресен спанак; 1 с.л. пресни подправки по избор; 1 ч.л. червен пипер; сол, черен пипер - на вкус; 1/2 ч.ч. доматено пюре; 3 с.л. зехтин или олио; За заливката от постно картофено пюре: 5 картофа, сварени и топли; 4 с.л. зехтин или олио; 2 с.л. вода; сол, индийско орехче и черен пипер - на вкус; Приготвяне: Гъбите се нарязват и задушават в 2 с.л. горещ и овкусен със скилидката чесън зехтин (олио), към тях се прибавят наситнените моркови. След омекването им се добавят червеният пипер, нарязаните пресен лук и спанак, разбъркват се и сместа се маха от котлона. Овкусяват се с подправки по желание и смесват с варената и отцедена леща. Фурната се загрява на 200 градуса. Тава за печене се намазва с мазнина и в нея се разстила зеленчуковата смес. Отгоре се нанася тънък слой от доматено пюре, леко се поръсва със зехтин (олио) и запича за около 15-20 минути. Подготвя се картофената заливка: Топлите картофи се намачкват на пюре, ако е необходимо се добавя малко вода. Поръсват се с подправките и на етапи се добавя зехтин или олио, като се бърка непрекъснато. С постното картофено пюре се покрива зеленчуковият пай и отново се връща във фурната да се запече - само отгоре за още 10-15 минути, до златисто. Поднася се топло или студено, поръсено с пресен лук и още малко червен пипер, по желание.

Ориз с праз и сини сливи

Продукти: 400 г ориз; 400 г праз лук; 150 г кромид лук (около 1 глава); 150 г пресни домати (около 1 домат); 100 г сушени сини сливи (1 пакет); 140 г олио; сол, черен пипер – на вкус; вода; Приготвяне: Сушените сливи се накисват в хладка вода да престоят половин час. Леко се запържва оризът за 2-3 минути. Отделно се задушават кромид лукът и доматите. Към тях се прибавя запърженият ориз. Добавя се 1,2 л вода – топла. Празият лук се нарязва на парчета около 3 см, дели се на половинки. Добавя се по-накрая. Последни се прибавят сините сливи (цели). Пече се 40 минути във фурна на температура 160 - 180 градуса.

Баница със задушени зеленчуци

Продукти: 1 пакет одрински кори; 1 пакет замразени зеленчуци по избор (може и пресни); 1 ч.ч. сварен ориз; маслини без костилки; олио; подправки (чубрица, черен пипер, къри); Приготвяне: Зеленчуците се задушават до омекване, прибавя се готовияj ориз (или се слага суров и се приготвя заедно с тях). Добавят се маслините, нарязани на ситно, сол и подправки. Всичко се задушава до готовност. Баницата може да бъде вита или редена, в моя случай е на пластове - една кора, плънка и накрая се реже на големи квадрати. Маже се с олио и се залива с малко гореща вода, за да поеме между корите. Пече се в загрята фурна на 180 градуса до готовност. След изваждане се напръсква с малко гореща вода, за да омекнат корите и се задушава с кърпа.

Спагети с доматен сос и грах

Продукти: 1 пакет спагети; 1 кутия грах (300 г); 500 г смлени домати; 1 глава лук; 1 червена чушка; зехтин; сол, риган, черен пипер, чубрица; Приготвяне: Спагетите се сваряват за кратко, не повече от 4-5 минути. Сосът се приготвя, като първо се задушават нарязаните на дребно лук и чушка. Към тях се прибавя грахът, а малко по-късно и доматите със солта и зехтина. Оставя се да ври около половин час. Към края на варенето се прибавят сухите подправки.