0

Л ятото е време, когато страстите в кухнята са горещи - най-малкото в буквалния смисъл. Ето няколко идеи по темата за това какво да приготвим за похапване, видени в gotvetesmen.com.

Зеленчукова торта

Продукти:

3 с.л. зехтин

2 стръка пресен лук

200 г гъби

3 средно големи тиквички

2 червени чушки

200 г крема сирене

6 яйца

1/4 ч.ч. заквасена сметана

2 скилидки чесън

3 с.л. пресен босилек

сол и черен пипер на вкус

2 ч.ч. настърган кашкавал

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете с олио дъното и стените на торта за форма с подвижни стени с диаметър 23 см диаметър. Сложете хартия за печене и отново намазнете. Отвън опаковайте формата с алуминиево фолио. Сложете тиган на котлон, загрят на ниска температура. Сипете зехтина и след като се загрее, прибавете наситнения лук и нарязаните гъби, тиквички и чушки. Сотирайте 10 минути или докато зеленчуците омекнат.

В купа разбийте крема сиренето с миксер до гладка паста. Прибавете яйцата и разбийте отново. Повторете със сметаната. Разбъркайте с наситнените чесън и босилек, солта и черния пипер. Към заливката прибавете сотираните зеленчуци. Прехвърляйте ги с решетеста лъжица, за да се отцеждат от мазнината. Настържете кашкавала на едро ренде и го прибавете към сместа. Разбъркайте внимателно с гумена шпатула. Насипете сместа в приготвената форма. Печете час и половина или докато ястието стане златисто отгоре и центърът не се мърда, когато клатите съда. Извадете от фурната и оставете да се охлажда 10 минути. Минете с остър нож отвътре по стените на формата и я разкопчайте.

Мързеливи чушки бюрек

Продукти:

8 печени и обелени чушки

2-3 с.л. брашно

200 г сирене

За заливката:

3-4 яйца

1/2 к.ч. прясно мляко

1 малка кофичка заквасена сметана

сол на вкус

50 г кашкавал за наръсване

Приготвяне:

Чушките се разрязват на две. Потапят се в брашно от двете страни и се нареждат в намаслена тавичка, като се покрива плътно дъното. Отгоре се наръсва натрошено сирене, пак се слага пласт чушки, пак сирене и така до приключване на чушките. Върху последния слой отново се слага надробено сирене. Разбиват се яйцата със сол, прибавя се прясното мляко и заквасената сметана. Разбива се добре. С тази смес се заливат чушките така, че тя да ги покрие. На няколко места с вилица се правят дупчици и тавата се тръска, за да може заливката да влезе хубаво между чушките и да има от нея навсякъде.

Слага се да се пече в предварително загрята фурна. Когато сместа се стегне и се запече, тавата се изважда, настъргва се на едро кашкавал и тавата се връща във фурната да се запече само отгоре до златиста коричка.

Пица с тиквички

Продукти:

250 г брашно

160 мл топла вода

7 г прясна мая или 1 ч.л. суха мая

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. захар

25 мл зехтин

1 тиквичка (100 г)

100 г сирене моцарела

2 с.л. готов доматен сос за паста

2 яйца

щипка сух босилек

зехтин

Приготвяне:

Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и се оставя да шупне на топло за 10 минути. Добавят се пресятото брашно, зехтинът и солта. Оформя се тесто, което се меси 10 минути. Тестото се оформя на топка и се поръсва в брашно. Покрива се и се оставя на топло за 1 час. Втасалото тесто се разточва в намаслена тава с диаметър 20-22 см. Намазва се с доматения сос и се нарежда нарязаната на дребни кубчета моцарела. Отгоре се поставя нарязаната на тънки филийки (1-2 мм на ренде тип бьорнер) тиквичката. На две места се правят 2 вдлъбнатини. Внимателно се изсипват 2 яйца в дупките. Пицата се поръсва с босилек и се напръсква със зехтин. Фурната се загрява на 210 градуса. Пицата се пече 20-25 минути. Поднася се топла.

Пастет от печени патладжани и кисело мляко

Продукти:

2 патладжана

сок от един лимон

2 скилидки чесън

100 г кисело мляко

5 стръка мента

сол

смлян черен пипер

2 с.л. зехтин

кедрови ядки

Приготвяне:

Патладжаните се изпичат, обелват се и се намачкват. Прибавят се пресованият чесън и сокът от лимона и се разбърква добре. Листата от ментата се накълцват и се смесват с киселото мляко. Прибавят се към патладжаните. Сместа се разбърква добре и се посолява на вкус. Кедровите ядки се запичат на сух тиган. Пастетът се поставя в купа за сервиране, полива се със зехтин и се поръсва с кедровите ядки. Чудна разядка за лятото и есента.

Витаминозни кюфтета

Продукти:

1 кг картофи

яйца

1 кг спанак

180 г сирене

1 к.ч. олио

2 малки глави лук

4 яйца

3 с.л. брашно

70 г галета

Приготвяне:

Картофите се сваряват и след това се пасират. Спанакът се задушава в малко вода до омекване и след това се пасира. Двата зеленчука се смесват, а към тях се прибавят ситно нарязаният лук, сиренето, 1 яйце и 25 г галета, както и всички подправки. От сместа се правят кюфтета, които се овалват в брашно, галета и яйца и се пържат в гореща мазнина.