Л ятото е време, когато страстите в кухнята са горещи - най-малкото в буквалния смисъл. Ето няколко идеи по темата за това какво да приготвим за похапване, видени в gotvetesmen.com.
Зеленчукова торта
Продукти:
3 с.л. зехтин
2 стръка пресен лук
200 г гъби
3 средно големи тиквички
2 червени чушки
200 г крема сирене
6 яйца
1/4 ч.ч. заквасена сметана
2 скилидки чесън
3 с.л. пресен босилек
сол и черен пипер на вкус
2 ч.ч. настърган кашкавал
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете с олио дъното и стените на торта за форма с подвижни стени с диаметър 23 см диаметър. Сложете хартия за печене и отново намазнете. Отвън опаковайте формата с алуминиево фолио. Сложете тиган на котлон, загрят на ниска температура. Сипете зехтина и след като се загрее, прибавете наситнения лук и нарязаните гъби, тиквички и чушки. Сотирайте 10 минути или докато зеленчуците омекнат.
В купа разбийте крема сиренето с миксер до гладка паста. Прибавете яйцата и разбийте отново. Повторете със сметаната. Разбъркайте с наситнените чесън и босилек, солта и черния пипер. Към заливката прибавете сотираните зеленчуци. Прехвърляйте ги с решетеста лъжица, за да се отцеждат от мазнината. Настържете кашкавала на едро ренде и го прибавете към сместа. Разбъркайте внимателно с гумена шпатула. Насипете сместа в приготвената форма. Печете час и половина или докато ястието стане златисто отгоре и центърът не се мърда, когато клатите съда. Извадете от фурната и оставете да се охлажда 10 минути. Минете с остър нож отвътре по стените на формата и я разкопчайте.
Мързеливи чушки бюрек
Продукти:
8 печени и обелени чушки
2-3 с.л. брашно
200 г сирене
За заливката:
3-4 яйца
1/2 к.ч. прясно мляко
1 малка кофичка заквасена сметана
сол на вкус
50 г кашкавал за наръсване
Приготвяне:
Чушките се разрязват на две. Потапят се в брашно от двете страни и се нареждат в намаслена тавичка, като се покрива плътно дъното. Отгоре се наръсва натрошено сирене, пак се слага пласт чушки, пак сирене и така до приключване на чушките. Върху последния слой отново се слага надробено сирене. Разбиват се яйцата със сол, прибавя се прясното мляко и заквасената сметана. Разбива се добре. С тази смес се заливат чушките така, че тя да ги покрие. На няколко места с вилица се правят дупчици и тавата се тръска, за да може заливката да влезе хубаво между чушките и да има от нея навсякъде.
Слага се да се пече в предварително загрята фурна. Когато сместа се стегне и се запече, тавата се изважда, настъргва се на едро кашкавал и тавата се връща във фурната да се запече само отгоре до златиста коричка.
Пица с тиквички
Продукти:
250 г брашно
160 мл топла вода
7 г прясна мая или 1 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
25 мл зехтин
1 тиквичка (100 г)
100 г сирене моцарела
2 с.л. готов доматен сос за паста
2 яйца
щипка сух босилек
зехтин
Приготвяне:
Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и се оставя да шупне на топло за 10 минути. Добавят се пресятото брашно, зехтинът и солта. Оформя се тесто, което се меси 10 минути. Тестото се оформя на топка и се поръсва в брашно. Покрива се и се оставя на топло за 1 час. Втасалото тесто се разточва в намаслена тава с диаметър 20-22 см. Намазва се с доматения сос и се нарежда нарязаната на дребни кубчета моцарела. Отгоре се поставя нарязаната на тънки филийки (1-2 мм на ренде тип бьорнер) тиквичката. На две места се правят 2 вдлъбнатини. Внимателно се изсипват 2 яйца в дупките. Пицата се поръсва с босилек и се напръсква със зехтин. Фурната се загрява на 210 градуса. Пицата се пече 20-25 минути. Поднася се топла.
Пастет от печени патладжани и кисело мляко
Продукти:
2 патладжана
сок от един лимон
2 скилидки чесън
100 г кисело мляко
5 стръка мента
сол
смлян черен пипер
2 с.л. зехтин
кедрови ядки
Приготвяне:
Патладжаните се изпичат, обелват се и се намачкват. Прибавят се пресованият чесън и сокът от лимона и се разбърква добре. Листата от ментата се накълцват и се смесват с киселото мляко. Прибавят се към патладжаните. Сместа се разбърква добре и се посолява на вкус. Кедровите ядки се запичат на сух тиган. Пастетът се поставя в купа за сервиране, полива се със зехтин и се поръсва с кедровите ядки. Чудна разядка за лятото и есента.
Витаминозни кюфтета
Продукти:
1 кг картофи
яйца
1 кг спанак
180 г сирене
1 к.ч. олио
2 малки глави лук
4 яйца
3 с.л. брашно
70 г галета
Приготвяне:
Картофите се сваряват и след това се пасират. Спанакът се задушава в малко вода до омекване и след това се пасира. Двата зеленчука се смесват, а към тях се прибавят ситно нарязаният лук, сиренето, 1 яйце и 25 г галета, както и всички подправки. От сместа се правят кюфтета, които се овалват в брашно, галета и яйца и се пържат в гореща мазнина.