0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието. Снимките са само илюстрации, а не са към съответна рецепта.

Вземаме килограм грах, половин килограм пресни моркови, малко магданоз, 4-5 лъжици масло, лимонов сок. Изчистваме морковите, измиваме ги и нарязваме на тънки филийки, изчистваме граха и слагаме да се пържи в маслото заедно с морковите, докато поомекнат. Отделно правим запръжка от лъжица масло и лъжица брашно, разредяваме с вода и като заври заливаме морковите и граха, посоляваме, прибавяме магданоза, ситно нарязан и оставяме яденето да ври на тих огън. Подправяме с лимонов сок и поднасяме с кисело мляко.

Намазваме една кръгла тавичка с масло. Нарязваме 1-2 глави лук на ситно и посипваме дъното на намазаната тавичка. Нареждаме един ред обелени и нарязани на колелца картофи. Отгоре след картофите нареждаме приготвени бифтечета от контра филе или от бут, очукваме ги с чук, посоляваме, потапяме в брашно и запържваме в масло. Така готови ги нареждаме върху картофите, посипваме пак с лук, сол и малко черен пипер, най-отгоре пак колелца картофи. Заливаме до половина с бульон, покриваме плътно с капак и печем във фурна. Като се опече, бифтекът може да се полее с 4-5 лъжици кисело мляко или каймак и след това пак да го запечем.