0

Д ве саксии с ароматно мушкато могат да ни пазят от ковид и всякакви вируси. За това чудо разказват, учените от Ботаническата градина на БАН. Още по-любопитно е, че в семейството на мушкатото влизат дъхавият здравец и ароматното индрише.

Две саксии с ароматно мушкато могат да ни пазят от ковид и всякакви вируси. За това чудо разказват, учените от Ботаническата градина на БАН. Още по-любопитно е, че в семейството на мушкатото влизат дъхавият здравец и ароматното индрише.

Лудост по стайните растения в световен мащаб са регистрирали учените през двете години на Ковид пандемията. Специален интерес обаче има към семейството на Змиярниковите, познати у нас като филодендрони. За някои от пъстроцветните представители на вида без никакво колебание представителите на поколението Милениум - родени между 1975 и 1990 г., броят, без да се пазарят, 2 хил. долара за саксия. Това е цената, на която се продава и в България. За това с въодушевление разказа пред „Телеграф“ доц. д-р Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина към БАН в София.

Изложба

Поводът е предизвикалата огромен интерес изложба с растения от колекцията на градината „Растения и пандемия“, които все още могат да се видят в пищните оранжерии. Според доц. Петрова интересът към стайните цветя е токова голям, защото на хората им се е наложило да живеят в затворени пространства, а в големите градове повечето от тях нямат дворове. Така желанието за връзката с природата поражда истинска мания към купуването на стайни цветя. Най-общо цифрите показват, че продажбите на различни видове филодендрони само от Ботаническата градина са скочили над 15 пъти за миналата година в сравнение с 2017 г.

Ароматни

Освен от семейството Змиярникови хората търсят да си купят растения, които могат да им прочистят въздуха с тайната надежда, че ще ги предпазят от Ковид. В тези случаи учените от БАН препоръчват подправки и билки, които могат да се отглеждат в светла кухня или дневна или направо в спалнята. Сред тях са розмарин, който помага и на страдащи от безсъние, лавандулата, която излъчва етерични масла и освен че успокоява, дезинфекцира въздуха заради камфора, който съдържа. Дръвчета от лимон, портокал или мандарина пък освежават въздуха и създават празнично настроение и радост.

Истинско чудо срещу вируси, бактерии и Ковид идва от най-обикновените представители на ароматните Мушкатови. За удивителните свойства на това семейство, което произхожда от Южна Африка, разказа Ивон Теофилова, която отговаря за колекцията мушката в Ботаническата градина.

Оказва се, че алените мушкатата на баба са една миниатюрна частица от това огромно семейство. Освен дивото мушкато то обединява дъхавия здравец и десетки видове индришета, наричани още ароматни мушката. В интерес на истината освен култивирани в Ботаническата градина могат да се видят няколко интересни диви екземпляра, такива каквито са и в Африка. Листата на някои от тях ухаят на лимон, други на зелена ябълка, роза, мускат, известен у нас като индийско орехче, мента, та дори кока-кола.

Лечебни

Според Ивон Теофилова дивите мушката съдържат различни етерични масла и не е случайно, че в Южна Африка се ползват като билки, тъй като имат доказани лечебни свойства. Ботаническата градина разполага с интересен екземпляр диво мушкато, чиито цветчета са мънички и черни и което се влага в известен сироп за кашлица. У нас например е много популярна традиционна рецепта за чай срещу кашлица, припомни ученият.

Свойства

Ползите от това растение са многобройни. Някои от ароматните мушката – индрише, през лятото на балкона прогонват комари. Това са преди всичко тези, които ухаят на лимон, рози и мента. Който пък си няма саксия с индрише, може да си държи букетче от здравец в стаята, който има лековити и бактерицидни свойства. Растенията от това семейство прочистват въздуха, спомагат за повишаване на въздушната влажност. Не случайно мнозина любители на етеричните масла използват маслото от здравец и индрише в дифузер, защото убива бактериите във въздуха. При това цените на малка саксийка са между 4-5-7 лв.

НАСА: Папрати поемат излъчванията на синтетиката

Националната агенция за космически изследвания на САЩ от края на миналия век след проучване поставя фикусите и папратите сред растенията, които са подходящи да живеят в Международната космическа станция, за да правят въздуха по-чист, разказа доц. Антоанета Петрова. Според НАСА тези цветя правят въздуха по-чист, защото поемат излъчванията на многото синтетични материали, от които е изградена станцията. Те са сред растенията, които отделят интензивно кислород и преработват формалдехиди и тулоли.

Кактус с бодли до компютъра

За вредните излъчвания от телевизори, компютри, та дори и телефони от Ботаническата градина препоръчват на посетителите кактуси с дебели бодли, които всъщност възпрепятстват вредните лъчения. Има растения за тези, които искат семейно щастие, любов и пари. Такива са Пахира, която в Азия защитава дома от лоши сили и помага на собственика да получава пари. Ахризоната, известна като дърво на паричките и на любовта. Пилеята, известна като китайска паричка, е популярна в Скандинавието.