П роизводителите на шампанско се споразумяха да намалят реколтата тази година в опит да се възстановят от срива на продажбите, предизвикан от кризата с коронавируса, предаде Ройтерс.
Производителите на шампанско се споразумяха да намалят реколтата тази година в опит да се възстановят от срива на продажбите, предизвикан от кризата с коронавируса, предаде Ройтерс.
Прибирането на реколтата тази година започва по-рано заради топлото и сухо време. Сега производителите се споразумяха да намалят гроздето, което ще оберат, до 8000 кг на хектар. Това е с 22 процента по-малко от събраните 10 200 кг на хектар през 2019 година, уточни говорител на браншовата организация.
Преговори
Производителите преговаряха седмици наред за това с колко да намалят добива. Водещи изби за производство на шампанско настояваха за силно свиване на реколтата, за да бъдат подкрепени цените, докато някои лозари искаха по-малко намаление, за да се възползват от обещаващата реколта тази година.
Както „Телеграф“ писа, френските винопроизводители бяха ударени жестоко от кризата покрай коронавируса. Продажбите им рязко спаднаха и винарите издействаха от Брюксел одобрение на мярка за превръщане на непродаденото вино в гел за ръце.
Дестилиране
Около 3 милиона хектолитра бяха нарочени за дестилиране в резултат на занижените продажби по време на кризата с коронавируса. Винопроизводителите бяха ударени от затварянето на баровете и ресторантите във Франция и чужбина. 33 дестилерии са били оторизирани да съберат непродаденото вино, за да го превърнат в етанол или хидроалкохолен гел с цел да освободят място във винарските изби за тазгодишната продукция.
Монитор