0

М оже ли един избирател да гласува два пъти с машината за гласуване. Това попитаха от ГЕРБ и дори направиха демонстрация, че все пак има начин, което пък е възможно заради пропуск в самите методически указания на ЦИК.

Може ли един избирател да гласува два пъти с машината за гласуване. Това попитаха от ГЕРБ и дори направиха демонстрация, че все пак има начин, което пък е възможно заради пропуск в самите методически указания на ЦИК.

"Трети ден питаме и все още нямаме ясен отговор за какво са предназначени 228 машини", попита Томислав Дончев от ГЕРБ на брифинг в централата на партията. По думите му очевидно те не са сертифицирани. Изнегодува, че им се карат защо задават въпроси. Според него когато няма отговори, това води до недоверие на изборния процес. Именно затова задават нови.

Първият въпрос е има ли пропуск и възможност граждани да гласуват повече от веднъж с машината. Вторият въпрос засягал самата ЦИК , която делегирала доверието си само на няколко човека. За целта направиха демонстрация как се гласува с машината, след като един избирател е решил да пусне вот само за президент. Така излиза разписка. Ако не е избрал да гласува и в двата вота, не може да гласува отново за Народно събрание. Но според ГЕРБ има има пропуск в методическите указания на ЦИК, където пише, че това важи едва след като избирателят се е подписал в списъка. Така щяло да последват обаждания на СИК  до РИК и на избирателя да се даде нова карта и право на нов вот.  Така обаче гражданинът може да избере вот 2 в 1 и той ще получи общо три разписки.

Т.е ако не се е подписал в списъка, избирателят може да получи втора карта.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък отново изнегодува, че машините за обучение са с демо версията, където няма всички номера, в това число и техния - 32. "Тогава си вземете машините и не лъжете. Как да ви обуча на номер 32. Вие сте интелигентни хора, а представете си в селата", ядоса се Борисов.

На свой ред Тома Биков напомни че от известно време говорят за 4-та ИТ експерти към ЦИК - Александър Кирков, Пламен Желязков и Тодор Цолов. Първият идва от ИТ фирма, където е получавал заплаша над 10 000 лева, а в ЦИК идва на 2 000 лева. Брат му прави същото, който обаче е в ДАЕУ. Там той срещу 2000 лева се занимава със сертифицирането. "Единият брат произвежда ключа, а другият го одобрява", каза Биков. Пламен Желязков пък бил съдружник с Атанас Шарков, който в момента е в Инициативния комитет на Лозан Панов. Биков заподозря дълбока политическа обвързаност с определени политически сили. "Очевидно това е братството на почтените и съдружниците, коментира Биков.

На свой ред Радослав Чолаков поясни, че между 120 - 140 000 българи са ангажирани като застъпници, наблюдатели, членове на СИК. На тям им казвали , че не могат да броят правилно, а доверие на тези 4 души. Отрече, че правят кръстоносен поход срещу машините. По думите му подозират, че изборите няма да бъдат честни.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък коментира, че направил голяма грешка сутринта да слуша Христо Иванов, който именно ги обвинява, че провеждат поход срещу машинния вот. "Ние зададохме един въпрос - защо тези 228 машини са в държавния склад", каза Борисов. По думите му могат да бъдат начукани 228 000 гласа. Поясни, че просто искат да им бъде обяснено. Отново запита защо е страхът да бъдат преборени контролните разписки. Ако се хванат разминаване, по думите му ще може да се обжалва вота от машината.Отрече да са в коалиция с ДПС. И попита: "Кой даде на ДПС две от важните комисии в НС. А като си шушукате с Данчо Цонев. Благодарение на Данчо Цонев си приехте бюджета. Вие работихте с ДПС. Ако не беше ГЕРБ щяхте да направите и шеф на БНБ", каза още Борисов. Той отново заяви, че ГЕРБ не са против машинното гласуване, а че искат контролно преброяване на разписките , не означава коалиция с ДПС и БСП.

По думите му имало поредно нарушение на конституцията с назначаването на Янаки Стоилов преди КС да се произнесе по дело, в което Стилов е страна.

"Що дирят чужди машини при нашите сладки машинки - сертифицирани", каза още Борисов. И се ядоса: "Правят ни на балъци". По думите му не е важно дали ГЕРБ ще има 60 или 80 депутати, важното изборите да са честни. Отново напомни, че резултатите от чужбина на вота през лятото са ги броили три дни. Борисов отново засегна темата с пандемията и днес кабинета планира нов дълг от половин милиард и така за месец стават над 1,8 млрд. лева. "Дългове, дългове, дългове", каза Борисов. За 6 месеца пък паднали активите на ББР, която искали да откраднали цялата. "Трябваше да я съсипят, за да я приватизират", коментира той. Не е ясно и за какво ще се дават парите от новия дълг.

На въпроса дали ще обжалват указите на президента за Стоилов и Соня Момчилова, Борисов поясни, че в България не в НС падат правителства, а доверието се губи навън при хората, които вече виждат цените на тока и стоките, виждат как издъхват болниците. Даде да се разбере, че това е безсмислено. На въпроса ако има нелегитимни избори, това ще означава ли, че ще имаме нелегитимен президент, Борисов затова призова ЦИК да ги убеди, че вотът ще е честен.

Борисов коментира и проверките за "Хемус". По думите му единственото което го притеснява, че българите няма да имат магистрала и без да консервират обекта, ще компрометират строителството , защото още не е изградена системата за отводняване. напомни, че теренът на "Струма" също е лош и са я местили няколко пъти, но това го правят инженерите.

Лидерът на ГЕРБ коментира заканата му да съди за клевета Бойко Рашков. Даде да се разбере, че адвокатът му е в чужбина и като се върне в България във вторник ще внесе жалбата си.

Отново попита защо тези 228 машини са в същия склад, където и останалите за вота. "Толкова ли няма друг склад в София", каза Борисов. "БСП са защитени от Румен Радев. Затова си мълчат", завърши лидерът на ГЕРБ.