0

В еганските гозби могат да бъдат много вкусни и полезни. Някои практикуват веганството за цял живот, други само от време на време, например при пости. Надникнахме какви рецепти има по темата за веганите в matekitchen.com.

Тиквички с ориз на фурна

Продукти:

  • 1 кг тиквички
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 4 скилидки чесън
  • 250 г ориз
  • 60 мл олио
  • 1 връзка копър
  • 1/2 ч.л. джоджен
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките на кубчета. Накълцайте лука и моркова на дребно. Загрейте олиото в тенджера и сложете първо лука и морковите. Щом поомекнат малко, добавете и тиквичките. Посолете и оставете да се задушават. След като и тиквичките започнат да омекват, поръсете с червен пипер, налейте вода и оставете да заврат. Оставете да поври десетина минути, добавете изчистения и измит ориз, подправете с черен пипер и ако е необходимо, добавете още сол. Варете, докато оризът се сготви почти напълно, след което поръсете с нарязан на ситно копър, прехвърлете в тава и запечете за 10-20 минути, колкото оризът да се досготви и да поеме останалата течност.

Вегетариански шишчета на скара

Продукти:

  • 2 тиквички
  • 200 г гъби
  • 3 чушки
  • 1 глава лук
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. риган
  • 1 и 1/2 ч.л. чесън на прах
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Разбийте зехтина, лимоновия сок, ригана, чесъна на прах и солта до хомогенна смес. Нарежете чушките на квадратчета, тиквичките на кубчета, а лука на едри парчета и го разделете на пластове. Сложете всички зеленчуци в купа или найлонов плик, залейте ги с маринатата и ги оставете да поемат от нея за десетина минути. На дървените шишчета нанижете последователно тиквички, лук, чушки и гъби. Изпечете ги на скара или на грил тиган до готовност.

Пикантна зеленчукова супа

Продукти:

  • 1 кг картофи
  • 3 червени чушки
  • 2 моркова
  • 1,5 л зеленчуков бульон
  • 2 дафинови листа
  • 3 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. лют пипер
  • 1 ч.л. суха мащерка
  • 4 с.л. зехтин или олио
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете картофите, чушките и морковите на малки кубчета. Сложете ги във врящия бульон заедно с дафиновите листа и сол и оставете да къкрят под капак. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете за кратко в мазнината. Поръсете със сладкия и лютивия пипер, разбъркайте и изсипете в супата. Оставете да се готви още няколко минути, поръсете с мащерка и дръпнете от огъня. Поднесете супата топла.

Пържени картофи с доматен сос

Продукти:

  • 1 кг картофи
  • 450 г стерилизирани домати на кубчета
  • 200 мл олио
  • 1 глава чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 1 с.л. брашно
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на тънки филийки. Изпържете ги в загрятото олио и ги отцедете върху кухненска хартия. В част от мазнината запържете олиото и налейте доматите. При нужда добавете малко вода, докато се получи сос. Варете го на тих огън, докато се сгъсти. През това време обелете чесъна и го нарежете на ситно. Нарежете и магданоза. Щом сосът се посгъсти, го пасирайте до гладкост и подправете със сол и черен пипер. В края на готвенето добавете вътре чесъна и магданоза. Разбъркайте добре, оставете на огъня около минута и дръпнете. Наредете картофите в плато. Отгоре полейте с доматен сос и поднесете.

Още на https://matekitchen.com/