С вежият спанак, дори и термично обработен, е невероятно полезен, а и вкусен.
Пилешко руло с прошуто и спанак
Необходими продукти:
- 1 голямо пилешко филе
- 5 парчета прошуто
- 1 шепа бейби спанак
- 7 с.л. зехтин
- 1 стрък пресен розмарин
- 5 листа салвия по желание
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
С чукче изтънете филето, докато стане с дебелина около 0,5 см. Намажете го с половината зехтин. Върху него подредете измития и подсушен спанак. Покрийте спанака с парчетата прошуто и завийте на стегнато руло. Стегнете рулото с кухненски конец, подправете го с черен пипер на вкус. Сложете листата салвия (по желание) и игличките розмарин върху рулото, полейте с останалия зехтин и изпечете на 200 градуса за 25 минути. Нарежете изпеченото руло на филии и го поднесете с гарнитура по желание.
Зелено млечно смути
Необходими продукти:
- 150 г спанак
- 250 мл прясно мляко
- 1 с.л. мед
- 20 мл лимонов сок
Начин на приготвяне:
Измийте спанака добре и заедно с останалите продукти го пасирайте в блендера до гладко смути. Поднесете готовото зелено млечно смути веднага, в широки чаши.
Още на matekitchen.com