Б ързо, лесно и особено вкусно – това е вечният въпрос пред всеки, който се опитва да готви в днешните забързани времена. Множество отговори на него има за това на matekitchen.com, ето някои от тях.
Хрупкави кошнички от кори за баница
Продукти:
6 листа пълнозърнести кори за баница
4 яйца
1/2 зелена чушка
1/2 глава червен лук
100 г кашкавал
100 г сирене
100 г шунка или друг колбас
20 мл олио + за намазване на корите
Приготвяне: Обелете лука, нарежете го на ситно, нарежете и чушката на кубчета и ги задушете в олиото за 6-7 минути. Дръпнете ги от котлона и оставете да се охладят. През това време разбийте яйцата в купа и към тях прибавете настръгания кашкавал, натрошеното сирене и нарязаната на кубчета шунка. Добавете към сместа и охладените зеленчуци и разбъркайте добре. Вземете една кора за баница, намажете я с олио, сложете върху нея още една, намажете и нея с олио и покрийте с трета. Така получения дебел лист разрежете на 6 правоъгълника. Процедирайте по същия начин и с другите 3 кори. Намажете с олио форма за мъфини с 12 гнезда и във всяко от тях оформете кошничка от слепените кори. Разпределете плънката равномерно във всяка от кошничките и ги изпечете на 170 градуса до златист загар. Поднесете ги охладени.
Съвет:Солени кошнички можете да напълните с всичко, което въображението ви роди. Задължителният обединител на всичко са яйцата - без тях пълнежът ще остане сух. Пълнозърнестите кори са малко по-дебели и плътни и когато ги изпечете, ръбчетата не се трошат. Ако ползвате обикновени кори от бяло брашно, след изпичането те се начупват и формата на кошничките се разваля. Изчакайте изпечените солени кошнички да изстинат и тогава ги поднесете. С бира вървят много добре.
Кошнички с настърган кашкавал
Продукти:
3 яйца
500 г бутер тесто
100 г сирене
200 г кашкавал
1/3 връзка магданоз
Приготвяне: В купа счупете яйцата и отделете половин жълтък за намазване на кошничките. В купата добавете натрошеното сирене, настъргания кашкавал и наситнения магданоз. Разбъркайте добре. Нарежете бутер тестото на квадрати със страна от около 10 см. Изсипете в центъра на всеки квадрат по около 1 с.л. от сместа с яйца, сирене и кашкавал и прищипете четирите края. С четка намажете кошничките със смес от заделения жълтък, разреден с малко вода. Печете кошничките на 210 градуса за около 10 минути. Поднесете ги топли.
Съвет: Добре е да сте умерени с количеството плънка. Ако сложите твърде много, ще те отворят по време на печенето. Вместо кошнички ще извадите чинийки от фурната, така че не прекалявайте. А ако сте сръчни, можете да ги направите и в миниатюрен размер, като хапки.
Бутер банички с телешки наденички
Продукти:
1 лист бутер тесто
400 г сурови телешки наденички
100 г кашкавал
1 яйце
Приготвяне: Обелете наденичките и сложете каймата в купа. Размачкайте я с ръка или вилица и оставете встрани. Разстелете бутер тестото и го нарежете на правоъгълни парчета. Във всяко разпределете от каймата по диагонал и прехлупете двата края, така че да се получи лодка. Намажете тавата и наредете баничките в нея. Оставете достатъчно разстояние между тях, защото се надуват по време на печенето. Намажете баничките с разбито яйце, за да придобият апетитен загар. Печете бутер баничките в предварително загрята на 200 градуса докато придобият златист цвят. Извадете ги от фурната, поръсете ги с настърган кашкавал и ги върнете за още няколко минути, докато кашкавалът се разтопи и зачерви.
Съвет: Баничките стават бързо и лесно. За да се надигнат добре, спазвайте основните правила при работа с бутер тесто. То трябва да се е размразило, но да не е твърде меко. При необходимост можете да го разточите леко с точилка или да го разтеглите с ръка. Реже се задължително с остър нож. За да залепват по-лесно краищата на тестото и да не се отварят баничките, навлажнявайте с вода ръбовете.
Парти сандвичи
Продукти:
2 печени чушки
150 г кашкавал
1 скилидка чесън
3 с.л. майонеза
3 стръка копър
1 франзела
50 г масло
Приготвяне: Настържете кашкавала на едро ренде и го смесете в купа с нарязаните на ситно печени чушки, майонезата, чесъна и копъра. Разбъркайте добре сместа. Нарежете франзелата на тънки филийки. Можете да използвате и тостерен хляб. Намажете филийките с масло и със сместа и ги наредете в тавичка или директно на решетката на фурната, но постлана с хартия за печене. Изпечете сандвичите в предварително загрята на 180-200 градуса за около 10-15 минути, колкото кашкавалът да се разтопи и да придобие приятен червен загар.
Пилешки рулца с прошуто и моцарела
Продукти:
250-300 г пилешко филе
250 г моцарела
8 парчета прошуто или бекон
40 г масло
сол на вкус
черен пипер на вкус
Приготвяне: Разрежете всяко пилешко филе на две по дължина, изтънете го с чукче за месо и подправете със сол и черен пипер. Нарежете моцарелата на 8 парчета. Върху всяко парче месо от страната на ципата сложете парче прошуто или бекон и моцарела и завийте на руло. Запържете рулцата в разтопеното масло. След това ги прехвърлете в тавичка, излейте върху тях маслото и ги сложете за 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, за да довършите готвенето. Поднесете ги с гарнитура по желание.
Съвет: Ако ползвате бекон, в никакъв случай не го слагайте суров. Първо го запържете леко, за да освободи аромата си. Мазнината, която е пуснал в тигана, можете да смесите с маслото и в нея да изпържите рулцата.