0

К артофите са универсален продукт и в зависимост от количествата от тях стават идеални гарнитури към различни меса, но в същото време могат да се хапват и самостоятелно, като основно ястие. По традиция бирата се смята за най-подходящото питие за тях.

Ароматни картофи

871401-1-aromatni

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 1 с.л. суха мащерка или 6-7 стръка прясна
  • 1 с.л. розмарин или 4-5 стръка пресен
  • 50 мл олио
  • червен пипер на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на едри парчета. Покрийте тава с хартия за печене, прехвърлете картофите вътре и ги поръсете със сол, червен пипер, мащерка и розмарин. Разбъркайте ги добре, добавете олиото и разбъркайте още веднъж. Печете картофите в предварително загрята на 180 градуса фурна, като от време на време ги разбърквате.

Тези ароматни картофи са идеални за гарнитура към печено агнешко. Мащерката и розмаринът са подправки, които подхождат на това месо, както и на картофите, и вкусовете се допълниха чудесно. Подходящи са като гарнитура за заешко, пуешко, телешко. Може да ги поднесете и като самостоятелно ястие с плочка сирене и голяма салата от пресни, сезонни зеленчуци.

Пресни картофи с копър и чесън

871401-2-presni-kopyr-chesyn

Необходими продукти:

  • 1 кг дребни пресни картофи
  • 100 мл олио
  • 1/2 връзка пресен чесън
  • 1/2 връзка копър
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете картофите, измийте ги и ги поставете в тава. Посолете, полейте с олиото, налейте около 200 мл вода и ги сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете картофите, докато омекнат и се запекат. Нарежете чесъна и копъра на ситно. Разпределете готовите картофи в чинии, поръсете с копър и чесън и поднесете.

Ако предпочитате картофите пържени, ги хвърлете в тигана докато придобият апетитен червен загар. После просто ги поръсете със сол, копър и чесън. Същата свежест, но с една идея по-различен вкус ще постигнете и ако сложите пресните дребни картофи в малка тенджерка, добавите към тях повечко масло, затворете ги с капака и ги сложите да се задушават на умерена температура. От време на време само ги разтърсвайте. Щом се зачервят, ги поръсете с копър, чесън и сол и ги поднесете. Те са чудесна гарнитура за месо и мезе за бира. Ако са в подходящото количество и в компанията на обилна салата, може да минат и за основно ястие.

Пикантни картофи

871401-3-pikantni

Необходими продукти:

  • 6 картофа
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. лют пипер
  • 1 с.л. шарена сол
  • 30 г царевично брашно
  • 50 мл олио
  • 1/2 връзка копър

Начин на приготвяне:

Сварете картофите, обелете ги, нарежете ги на кубчета и ги поставете в кутия с капак. Поръсете ги с лютия и сладкия червен пипер, солта, шарената сол и царевичното брашно. Сложете капака и разтърсете купата, за да се овкусят равномерно картофите. Загрейте олиото в тиган и изпържете докато хванат златиста коричка. Поднесе ги поръсени с нарязания копър.

Хрупкавият ефект се дължи на царевичното брашно, в което се овалват. Пикантността е от подправките – лютив червен пипер и шарена сол. Количествата са според това дали искате да останете на територията на пикантното или да прескочите директно на лютиво. Важно условие е да не варите картофите до пълна готовност и в никакъв случай да не позволявате да се напукат. Така те поемат много вода и след това не могат да си запазят формата при пърженето. Свалете тенджерата от котлона докато са още една идея по-твърди в средата. Може да си ги нарежете на кубчета или пък на пръчици – това е изцяло въпрос на лични предпочитания. Имайте предвид, че се изпържват бързо, в повече мазнина и на висока температура. Не трябва да допускате подправките да започнат да изгарят в тигана, защото това ще влоши вкуса.

Печени картофи с царевица без мазнина

871401-4-pecheni-caravica

Необходими продукти:

  • 12 картофа
  • 400 г царевица
  • 1/2 ч.л. сминдух
  • сол на вкус
  • (пречистена/филтрирана) вода
  • копър или магданоз

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на дебели лентички. Подредете ги в тава и добавете царевицата. Сложете поправките и разбъркайте хубаво. Налейте вода, колкото да покриете картофите. Запечете до готовност на 170 градуса. Преди сервиране поръсете с копър или магданоз.

За тези печени картофи не ви трябва никаква мазнина. Ако не сте толкова стриктни, може да добавите зехтин или нерафинирано олио. Ако смятате да ги предложите като гарнитура към месо, може да си позволите и масло, с него стават великолепни.

Още на matekitchen.com.