0

Д ве рецепти как да приготвим сьомга на тиган и във фурна с хрупкава коричка.

С пикантни зеленчуци на тиган

Необходими продукти:

  • 2 парчета сьомга
  • 1 малка глава броколи
  • 2 чушки
  • 3 моркова
  • 7-8 печурки
  • 2-3 скилидки чесън
  • пресен джинджифил
  • 70 мл соев сос
  • 6 с.л. олио
  • 1 и 1/2 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. чили

Начин на приготвяне:

Изсипете соевия сос в купа и към него прибавете смачкания чесън, настъргания джинджифил и чилито. Разбъркайте и оставете да се понакисне. През това време измийте и нарежете зеленчуците. Сложете тигана на умерена температура, сипете 4 с. л. от олиото да се загрее добре. Първо сложете нарязаните на кръгчета моркови в тигана, след 2 минути прибавете нарязаните на лентички чушки, след още 2 минути прибавете броколите, накъсани на розички, и няколко минути след това гъбите. Гответе всичко 2-3 минути и добавете соса. Намалете огъня и гответе още 3-4 минути, след което дръпнете тигана от огъня. Налейте 2 с.л. олио в чист тиган, поставяте филето (ако има кожа с нея надолу) и печете на умерен тиган, докато рибата не побелее около 1 пръст. Обърнете я и печете още 5-7 минути. Сложете от зеленчуците в чиния, отгоре сложете парче риба и поднесете.

Сьомга на фурна с хрупкава коричка

Необходими продукти:

  • 4 парчета сьомга
  • 2/3 ч.ч. галета
  • 2 с.л. горчица
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. сух чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 7-8 стръка прясна мащерка
  • 70 мл зехтин или олио
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В тава, покрита с хартия за печене, поставете рибата с кожата надолу. Овкусете със сол и черен пипер и намажете с горчицата. В купа смесете галетата, зехтина, червения пипер, магданоза, мащерката и чесъна. Разбъркайте, докато се получи паста. Намажете рибата с ароматната смес и я изпечете на 200 градуса за около 12-15 минути.

Съвет: Сьомгата няма нужда от много готвене. Ако я оставите твърде дълго във фурната, рискувате да изгуби своята сочност, да стане твърда и хрупкавата коричка да изгори. Така че щом видите, че ароматният микс, в който сте я оваляли, стане наситено златист, я извадете. Поднесете я със свежа салата и не забравяйте да сложите на масата бутилка хубаво вино. Наздраве – за повода или за липсата на повод!

Още на https://matekitchen.com/