Д ве рецепти как да приготвим сьомга на тиган и във фурна с хрупкава коричка.
С пикантни зеленчуци на тиган
Необходими продукти:
- 2 парчета сьомга
- 1 малка глава броколи
- 2 чушки
- 3 моркова
- 7-8 печурки
- 2-3 скилидки чесън
- пресен джинджифил
- 70 мл соев сос
- 6 с.л. олио
- 1 и 1/2 с.л. захар
- 1/2 ч.л. чили
Начин на приготвяне:
Изсипете соевия сос в купа и към него прибавете смачкания чесън, настъргания джинджифил и чилито. Разбъркайте и оставете да се понакисне. През това време измийте и нарежете зеленчуците. Сложете тигана на умерена температура, сипете 4 с. л. от олиото да се загрее добре. Първо сложете нарязаните на кръгчета моркови в тигана, след 2 минути прибавете нарязаните на лентички чушки, след още 2 минути прибавете броколите, накъсани на розички, и няколко минути след това гъбите. Гответе всичко 2-3 минути и добавете соса. Намалете огъня и гответе още 3-4 минути, след което дръпнете тигана от огъня. Налейте 2 с.л. олио в чист тиган, поставяте филето (ако има кожа с нея надолу) и печете на умерен тиган, докато рибата не побелее около 1 пръст. Обърнете я и печете още 5-7 минути. Сложете от зеленчуците в чиния, отгоре сложете парче риба и поднесете.
Сьомга на фурна с хрупкава коричка
Необходими продукти:
- 4 парчета сьомга
- 2/3 ч.ч. галета
- 2 с.л. горчица
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. сух чесън
- 1/2 връзка магданоз
- 7-8 стръка прясна мащерка
- 70 мл зехтин или олио
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В тава, покрита с хартия за печене, поставете рибата с кожата надолу. Овкусете със сол и черен пипер и намажете с горчицата. В купа смесете галетата, зехтина, червения пипер, магданоза, мащерката и чесъна. Разбъркайте, докато се получи паста. Намажете рибата с ароматната смес и я изпечете на 200 градуса за около 12-15 минути.
Съвет: Сьомгата няма нужда от много готвене. Ако я оставите твърде дълго във фурната, рискувате да изгуби своята сочност, да стане твърда и хрупкавата коричка да изгори. Така че щом видите, че ароматният микс, в който сте я оваляли, стане наситено златист, я извадете. Поднесете я със свежа салата и не забравяйте да сложите на масата бутилка хубаво вино. Наздраве – за повода или за липсата на повод!
Още на https://matekitchen.com/