0

Чийзкейк от пресни череши

Продукти:

За основата:

250 г какаови бисквити

125 г масло

120 г орехи

За крема:

250 г заквасена сметана

250 г крема сирене

250 г извара

200 мл течна сметана

60 г пудра захар

1 пакетче желатин - 10 г

800 г череши

Приготвяне:

За основата смелете бисквитите и ги смесете с натрошените орехи и разтопеното масло. Разпределете бисквитената смес равномерно на дъното на форма за печене с подвижно дъно, покрито с хартия за печене. Стените покрийте с пластмасови ленти. Притиснете добре с помощта на чаша или купичка и приберете тавата в хладилника, а през това време пригответе крема.

Чийзкейк от пресни череши

 Чийзкейк от пресни череши

За крема почистете половината от черешите от дръжките и костилките и ги нарежете. Разбъркайте желатина със студена вода и го оставете да набъбне според указанията на опаковката. В купа разбийте заквасената сметана, крема сиренето, изварата, пудрата захар и течната сметана. Разтопете желатина на водна баня и го прибавете към крема при непрекъснато бъркане. Добавете половината от черешите, разбъркайте и изсипете крема върху охладената основа. Приберете я отново в хладилника за 4-5 часа, за да стегне желатинът. Почистете другата половина от черешите, украсете с тях готовия чийзкейк и поднесете.

Ако искате повече контраст във вкуса, можете да ползвате за основа не какаови, а шоколадови бисквити. С орехите и маслото ще се съчетаят добре. Друга възможност е да замените орехите с печени и леко осолени лешници. Става наистина забележително.

Понички с кисело мляко

Продукти:

3 жълтъка

2 белтъка

1 ч.ч. захар

3 и 1/2 ч.ч. брашно

3/4 ч.ч. кисело мляко

100 мл олио

2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. сода бикарбонат

50 г масло

1/2 ч.л. индийско орехче

Приготвяне:

Смесете брашното с бакпулвера, солта и захарта и разбъркайте. Разбъркайте жълтъците, белтъците, смесеното със содата кисело мляко и разтопеното масло. Смесете със сухите съставки, овкусете с индийското орехче и бъркайте докато се получи лепкаво тесто. Набрашнете обилно плота, върху който ще се разточва тестото. Разточете го с дебелина около 0,5 см. С помощта на по-голяма чаша орежете кръгчета и с малка чашка направете отвор в центъра им. Получените пръстени изпържете в много мазнина за около 50 секунди. Когато поничката изплува, я обърнете. Извадете и оставете да се отцедят върху салфетка. По желание поръсете готовите понички със смес от пудра захар и канела или ги потопете наполовина в глазура.

Понички с кисело мляко

 Понички с кисело мляко

Съвет:

Пържете в повече и добре загрято олио. То ги подхваща веднага и не поемат много мазнина. Въпреки това ги вадете върху кухненска хартия. Когато прецените, че се е напоила, сменете листа с нов. Така, когато отхапете, поничката ще е хрупкава отвън и пухкава отвътре. Онова мазно и тежко усещане обаче няма да го има. Ако предпочитате, може да изпържите поничките цели, без дупка. След като се отцедят много добре от мазнината, върху няколко листа кухненска хартия, ги напълнете с плодово сладко по ваш вкус или с течен шоколад. С шприц ще стане най-лесно, но може и просто да ги разрежете през средата и да ги напълните с лъжичка. Накрая поръсете готовите понички щедро с пудра захар или ги потопете в глазура.

Грис с праскови

Продукти:

1 л прясно мляко

180 г захар

150 г пшеничен грис

80 г орехи

2 праскови или праскови от компот

1 ч.л. ванилов екстракт по желание

100 мл малинов сироп за декорация

Приготвяне:

Сипете захарта в млякото и го сложете на котлона да заври. Щом млякото кипне, при непрекъснато бъркане сипете вътре гриса. След като грисът се сгъсти, го свалете от котлона и го разбийте с тел или с миксер докато изстине и се превърне в пухкав крем. Смесете гриса с ядките и по желание добавете ванилията. Обелете и нарежете прасковите, ако са пресни, и ги подредете на дъното на десертни чашки. Залейте отгоре с гриса и декорирайте с малиновия сироп.

Грис с праскови

 Грис с праскови

Ако не ви се занимава да белите праскови, можете да ги замените с нектарини. Подберете ги по-твърди, за да запазите хрупкавия елемент. А можете да си направите и грис с праскови от компот. В такъв случай е добре да извадите плодовете от сока и да ги оставите да се отцедят възможно най-добре, преди да ги подредите в чашките.

Лимонада от ягоди и ананас

Продукти:

200 мл пюре от ягоди и ананас

500 мл швепс сода

1 лайм

1 стрък прясна мента

Приготвяне:

В голяма кана сипете плодовото пюре. Добавете нарязания на парчета лайм и ментата. Сложете лед, налейте содата, разбъркайте добре и поднесете.

Лимонада от ягоди и ананас

 Лимонада от ягоди и ананас

Любимият ни трик е да си заделяме по няколко плодчета, които замразяваме и след това ползваме вместо лед. Не забравяйте и да украсите чашата при поднасяне. Затова си пригответе парченце лайм и листенца мента, които да сложите на ръба на чашата.

Сладкиш с плодове

Продукти:

1 и 1/2 ч.ч. захар

125 г маргарин

50 г масло

4 с.л. олио

4 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

3 и 1/2 ч.ч. брашно

700 г череши (вишни или сини сливи)

1 пакетче бакпулвер - 10 г

Приготвяне:

Измийте черешите и ги почистете от дръжките и костилките. Запазете ги цели. В купа разбийте захарта, маслото и маргарина до хомогенност, към тях прибавете олиото, а след това и яйцата едно по едно. Разбийте добре до пълното им усвояване. Към сместа прибавете киселото мляко и бакпулвера и разбийте, а брашното добавете на порции. Изсипете сместа в тава, покрита с хартия за печене на тънък пласт. Отгоре подредете черешите. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор) за около 30 - 35 минути, като регулярно проверявате с клечка за зъби.

Сладкиш с плодове

 Сладкиш с плодове

Съвет:

Тук е важно да разпределите тестото на тънък пласт. То е доста плътно и ако го сложите в тясна тава, е твърде вероятно да имате проблеми с изпичането – ще бъде по-трудно и ще отнеме повече време. На финала, докато е все още топъл и в тавата, можете да го поръсите щедро с пудра захар и да оставите да изстине така. Ако не я харесвате, пропуснете тази стъпка. След това го нарежете и поднесете.