Тутманик
Необходими продукти:
- 1 кг брашно
- 30 г прясна мая може и суха
- 250 мл хладка вода
- 150 мл олио
- 150 г масло
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 3 яйца
- 300 г сирене
- 1 с.л. ябълков оцет
- 4 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 200 мл хладка вода. Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Сложете в него олиото, солта, захарта, две от яйцата, оцета, киселото мляко и разтворената мая. От продуктите замесете меко и еластично тесто. За целта посипете плота с брашно и хубаво размесете с ръце. След като стане гладко, го покрийте с чиста кърпа и го оставете да втасва на топло. Разтопете маслото, като добавите и малко от олиото. Използвайте вече посипания с брашно плот да разточите втасалото тесто на голям лист с дебелина приблизително 2 мм. Намажете листа с разтопеното масло хубаво по цялата площ. Разпределете отгоре натрошеното сирене, завийте на руло и го оформете като охлюв. Прехвърлете го в подходяща тава върху хартия за печене. По желание може да оформите печивото (както е показано във видеото на matekitchen.com). Оставете отново да втаса. Разбийте едно яйце, като го смесите с малко олио. Намажете втасалия тутманик с яйчената смес и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна докато се зачерви. Проверявайте с клечка за зъби дали тутманикът се е изпекъл. Ако по нея не остава тесто, значи е готов.
Още на https://matekitchen.com/