0

Тутманик

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 30 г прясна мая може и суха
  • 250 мл хладка вода
  • 150 мл олио
  • 150 г масло
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 3 яйца
  • 300 г сирене
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • 4 с.л. кисело мляко

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 200 мл хладка вода. Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Сложете в него олиото, солта, захарта, две от яйцата, оцета, киселото мляко и разтворената мая. От продуктите замесете меко и еластично тесто. За целта посипете плота с брашно и хубаво размесете с ръце. След като стане гладко, го покрийте с чиста кърпа и го оставете да втасва на топло. Разтопете маслото, като добавите и малко от олиото. Използвайте вече посипания с брашно плот да разточите втасалото тесто на голям лист с дебелина приблизително 2 мм. Намажете листа с разтопеното масло хубаво по цялата площ. Разпределете отгоре натрошеното сирене, завийте на руло и го оформете като охлюв. Прехвърлете го в подходяща тава върху хартия за печене. По желание може да оформите печивото (както е показано във видеото на matekitchen.com). Оставете отново да втаса. Разбийте едно яйце, като го смесите с малко олио. Намажете втасалия тутманик с яйчената смес и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна докато се зачерви. Проверявайте с клечка за зъби дали тутманикът се е изпекъл. Ако по нея не остава тесто, значи е готов.

Още на https://matekitchen.com/