0

Скариди на скара с мед

Скариди можете да си направите по всяко време на годината. В рибните магазини се продават пресни скариди целогодишно. От големите търговски вериги можете да си купите замразени също целогодишно. Неписано правило е, че морските дарове се сервират с по-леки, неутрални вкусове, които да не ги засенчват. Така можете да усетите приятната им сладост и вкуса на море. Затова и зелената салата е най-подходяща за тях.

Необходими продукти:

За маринатата:

  • 450 г скариди
  • 2 с.л. вермут
  • 2 с.л. италиански сос за салата
  • 1/3 ч.ч. сос уорчестър
  • 2 скилидки чесън
  • 3-4 стръка пресен кориандър
  • 20 г пресен джинджифил

За соса за печене:

  • 2 с.л. сос уорчестър
  • 1/4 ч.ч. зехтин
  • 1/4 ч.ч. мед

Начин на приготвяне:

За маринатата накълцайте кориандъра. Обелете джинджифила и го нарежете на ситно. Счукайте чесъна в хаванче. Смесете съставките за маринатата в купа и сложете вътре скаридите. Мариновайте в хладилника за 1 час.

За соса за печене смесете съставките за соса, с който ще поливате скаридите по време на печенето, в съд от нереактивен материал и го оставете встрани. Загрейте скарата на умерена температура. Сложете скаридите директно на скарата и ги запечатайте от двете страни. Намажете ги със сос и гответе 3-5 минути. Можете да поднесете скаридите с ориз или паста или със салата.

Още на matekitchen.com