Скариди на скара с мед
Скариди можете да си направите по всяко време на годината. В рибните магазини се продават пресни скариди целогодишно. От големите търговски вериги можете да си купите замразени също целогодишно. Неписано правило е, че морските дарове се сервират с по-леки, неутрални вкусове, които да не ги засенчват. Така можете да усетите приятната им сладост и вкуса на море. Затова и зелената салата е най-подходяща за тях.
Необходими продукти:
За маринатата:
- 450 г скариди
- 2 с.л. вермут
- 2 с.л. италиански сос за салата
- 1/3 ч.ч. сос уорчестър
- 2 скилидки чесън
- 3-4 стръка пресен кориандър
- 20 г пресен джинджифил
За соса за печене:
- 2 с.л. сос уорчестър
- 1/4 ч.ч. зехтин
- 1/4 ч.ч. мед
Начин на приготвяне:
За маринатата накълцайте кориандъра. Обелете джинджифила и го нарежете на ситно. Счукайте чесъна в хаванче. Смесете съставките за маринатата в купа и сложете вътре скаридите. Мариновайте в хладилника за 1 час.
За соса за печене смесете съставките за соса, с който ще поливате скаридите по време на печенето, в съд от нереактивен материал и го оставете встрани. Загрейте скарата на умерена температура. Сложете скаридите директно на скарата и ги запечатайте от двете страни. Намажете ги със сос и гответе 3-5 минути. Можете да поднесете скаридите с ориз или паста или със салата.
Още на matekitchen.com