0

О ткакто в Европа са направили първия шоколад, това се смята за вълшебство. И преди това в Америка приготвянето на какао се е смятало за тайнство, но като шоколад то е наистина магично нещо. Ето само няколко от многото прекрасни рецепти по темата с шоколада

Бутер пай.

Необходими продукти:

  • 2 листа бутер тесто
  • 1/2 ч.ч. течен шоколад
  • 1/3 ч.ч. малинов топинг
  • 1 яйце
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

От бутер тестото изрежете два кръга с еднаква големина. Покрийте тава с хартия за печене и сложете върху нея единия кръг от бутер тесто. Намажете го с течния шоколад и сложете върху него другия. Сложете в центъра водна чаша и разрежете така получения двоен кръг на ленти с широчина 2 см от чашата към края на тестото. Трябва да се получат своеобразни слънчеви лъчи. Повдигнете всяка лента и усучете няколко пъти. Усучете всички ленти в една и съща посока. След като бутер паят с течен шоколад е готов, го намажете отгоре с разбито яйце и изпечете на 200 градуса докато придобие равномерен червен загар. Извадете готовия пай от фурната, поръсете с пудра захар и направете хоризонтални ивици с малиновия топинг. Може да го поднесете както топъл, така и студен.

Мъфини

Необходими продукти:

  • 250 г брашно
  • 200 г захар
  • 250 г кисело мляко
  • 200 г натурален шоколад
  • 50 г какао
  • 100 мл олио или масло (за предпочитане е масло)
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцето и захарта, след което добавете киселото мляко и олиото. Щом сместа стане хомогенна, добавете брашното, в което сте разбъркали бакпулвера. Накрая добавете и какаото. Начупете шоколада на парченца със средна големина, така че да се усещат, когато отхапете от изпечения мъфин. Добавете го към сместа, разбъркайте добре и разпределете във формички за мъфини. Пълнете ги до 2/3 от обема. Печете мъфините на 170 градуса за около 30 минути.

Вашите двойно шоколадови мъфини ще имат перфектен вкус, ако си вземете шоколад със 70 или 80% съдържание на какао. Начупете го на парченца със средна големина, така че да се усещат, когато отхапете от изпечения мъфин. Да не са нито много големи, нито пък съвсем дребни.

Брауни с лешници

Необходими продукти:

За браунито:

  • 3 яйца
  • 100 г натурален шоколад (поне 70%)
  • 100 г масло
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. лешници натрошени
  • 3 с.л. какао
  • 1 пакетче бакпулвер - 10 г
  • 1 ванилия
  • 1 щипка сол

За заливката:

  • 100 г натурален шоколад
  • 100 мл сладкарска сметана

Начин на приготвяне:

За браунито разделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците със захарта. Белтъците разбийте на сняг. Разтопете маслото и шоколада на водна баня и ги оставете встрани да се охладят. Пресейте брашното и добавете към него бакпулвера, какаото, солта и ванилията. Изсипете шоколадовата смес при сместа с жълтъците и разбъркайте с миксер. Постепенно добавете сухите съставки, а след като сместа стане хомогенна, прибавете и ядките, а накрая и белтъците. Бъркайте внимателно, за да не спаднат. Покрийте дъното на кръгла тава с диаметър 25 см с хартия за печене и я намажете с масло. Изсипете тестото и печете на 180 градуса за 25 минути. Извадете браунито от фурната и го оставете да се охлажда.

За заливката, докато браунито се охлажда, разтопете на водна баня шоколада с добавената към него сметана. Полейте с тази смес браунито, нарежете го на квадратни парчета, изчакайте да се охлади напълно и поднесете.

Суфле

Необходими продукти:

  • 200 г брашно
  • 200 г захар
  • 200 г натурален шоколад, поне 70% какао
  • 250 г масло
  • 50 г какао
  • 4 яйца
  • 4 жълтъка

Начин на приготвяне:

От маслото отделете около 50 г и го разтопете, за да можете с него да намажете формичките. Веднага след това ги приберете в камерата на хладилника и се заемете с приготвянето на тестото. Разтопете маслото и шоколада в купа на водна баня, като разбърквате. Щом сместа стане гладка и хомогенна, я дръпнете встрани, за да се поохлади. През това време разбийте яйцата, жълтъците и захарта до гладка смес. Постепенно добавете шоколадово-маслената смес. Сипвайте на струя, без да спирате да бъркате с миксера. Разбийте много добре, сместа трябва да стане напълно хомогенна. Накрая постепенно добавете брашното. Извадете намаслените формички от камерата и ги покрийте с плътен слой какао. Излишното количество изтупайте. Разпределете сместа в тях. Пълнете до 2/3 от обема на чашката. Така приготвеното суфле можете да изпечете веднага – на 200 градуса за 10 минути. Съобразете се все пак с особеностите на фурната си и с това дали ползвате чашки за крем карамел или алуминиеви формички за еднократна употреба. Във формички за еднократна употреба става готово минута-две по-рано. Когато суфлето стане леко твърдо отгоре, е готово. Ако искате да е с по-плътен външен слой, го печете минута-две повече. Обърнете топлото шоколадово суфле в чинийка, поръсете с пудра захар и поднесете веднага с топка ванилов сладолед, с пресни ягоди или горски плодове.

Кекс с орехи

Необходими продукти:

  • 5 яйца
  • 250 г захар
  • 300 г брашно
  • 1 бакпулвер
  • 150 мл хладка вода
  • 150 мл олио
  • 1 ванилия
  • 2 с.л. какао
  • 100 г смлени орехи
  • 100 г шоколад

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и добавете в него бакпулвера. Разбийте яйцата и захарта докато побелеят. Прибавете част от брашното, после част от водата и част от олиото. Редувайте така докато продуктите се изчерпят. Накрая прибавете ванилията. Отделете част от сместа в чаша и разбъркайте с какаото и част от орехите. В намаслена и набрашнена форма за кекс изсипете половината от жълтата смес. Върху нея сипете кафявата смес и направете шарки с лъжица. Изсипете отгоре останалата жълта смес и сложете да се пече първо само отдолу в предварително загрята на 170 градуса фурна. Когато кексът се надигне и стигне до ръба на формата, включете и горния реотан и печете докато се зачерви. Периодично проверявайте с клечка за зъби. Ако по нея не остава тесто, значи е готов. Докато изстива, разтопете шоколада на водна баня и полейте охладения и изваден от формата кекс. Поръсете отгоре с останалите смлени орехи. Оставете го да се охлади за няколко часа. После поднесете вкусния кекс с шоколад с чаша ароматно кафе или капучино.

Панакота

Необходими продукти:

  • 125 мл прясно мляко
  • 525 мл течна сметана
  • 100 г млечен шоколад (или натурален за по-наситен вкус)
  • 80 г захар
  • 8 г желатин

Начин на приготвяне:

Разтворете желатина в студена вода и го оставете да набъбне. През това време в тенджера кипнете сметната, прясното мляко и захарта, като бъркате от време на време. Дръпнете от огъня, добавете начупения шоколад и бъркайте интензивно, за да се разтопи. След като шоколадът се разтопи, прибавете в тенджерата набъбналия желатин и разбъркайте добре. Може да пасирате с пасатор. След това прецедете получената смес през цедка. Разпределете топлата смес в купички и охладете в хладилник за 6 часа. Преди да поднесете крема, поръсете отгоре с настърган шоколад.

Реване със заливка

Необходими продукти:

За реването:

  • 4 яйца
  • 110 г захар
  • 100 г брашно
  • 15 г какао
  • 30 мл олио
  • 1 пакетче бакпулвер - 8 г
  • За сиропа:
  • 200 г захар
  • 200 мл вода

За заливката:

  • 100 мл прясно мляко
  • 200 г млечен шоколад
  • 20 г глюкоза
  • 1 ч.л. желатин

Начин на приготвяне:

За реването разбийте с миксер яйцата и захарта до пухкав крем. Добавете олиото и продължете да разбивате. Към тази смес наведнъж прибавете пресятото брашно и бъркайте с шпатула докато се усвои напълно. След това добавете бакпулвера и какаото и отново разбъркайте. Изсипете сместа във форма, покрита с хартия за печене, и изпечете на 180 градуса за 15 минути. Извадете блата от фурната и го оставете да се охлади напълно.

За сиропа смесете захарта с водата и оставете сместа да поври 2-3 минути. Залейте охладения блат с горещия сироп и го оставете да се охлади напълно.

За заливката разтворете желатина в студена вода. Сместе млякото и глюкозата в касерола и ги сложете на котлона да заврат. Залейте шоколада с врялата смес и добавете набъбналия желатин. Разбъркайте много добре докато сместа стане гладка и еднородна. Залейте охладеното реване с топлата шоколадова заливка и го оставете хубаво да попие.

Дунапренен кекс

Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • 6 с.л. вода студена
  • 6 с.л. олио
  • 4 с.л. какао
  • 1 ванилия
  • 1 бакпулвер
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта и ванилията докато сместа стане на мехурчета (около 7-8 минути). Налейте олиото, а след това и водата, като не спирате да разбивате с миксера. Постепенно добавете брашното. Намаслете и набрашнете тава с диаметър 30 см. Налейте половината кексова смес. Другата половина смесете с какаото и изсипете в тавата. Не правете шарки, кексът се разслоява при наливането на кафявото тесто. Печете кекса на 180 градуса до готовност. Ако започне да изгаря отгоре, го покрийте с алуминиево фолио. Оставете изпечения дунапренен кекс да се охлади. Поръсете го обилно с пудра захар и поднесете.

Още на matekitchen.com