Грис халва с бадеми
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. пшеничен грис
- 1 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. вода
- 1 пръчка канела
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 с.л. лимонов сок
- 70 г белени бадеми
- 100 г масло
Начин на приготвяне:
Запържете нарязаните бадеми и гриса в маслото, докато грисът промени цвета си и стане светлокафяв. Дръпнете го от котлона и се заемете с приготвянето на сиропа. Сложете тенджера на котлона и налейте в нея водата. Прибавете захарта и разбъркайте. След като се разтвори, добавете ванилията, канелената пръчка и лимоновия сок. След като сиропът заври, залейте с него гриса на вече изключения котлон и бъркайте, докато сиропът не се усвои напълно. Можете да разпределите сместа в индивидуални форми или в тава. Приберете я в хладилника за поне 2 часа. След като се охлади напълно, я нарежете на квадратни парчета (ако е била в тава) и я поднесете.
Малиново дайкири
Необходими продукти:
- 50 мл ром
- 40 мл малинов сироп
- 1/2 лимон
- малини за украса
- сушен лимон за украса
Начин на приготвяне:
Сипете лед в коктейлна чаша, за да я охладите добре. Малиново дайкири се сервира задължително в охладена чаша. В шейкър или буркан с капачка налейте рома. Изстискайте сока от половин лимон, добавете малиновия сироп, затворете и разклатете за няколко секунди. Извадете леда от чашата. Прецедете готовото малиново дайкири в охладената коктейлна чаша, украсете с резенче изсушен лимон и прясна малинка и поднесете.
Още на https://matekitchen.com/