0

Н а Балканите водим безсмислени кулинарни войни за това кой е измислил кюфтето, мусаката, сармите и т.н. По-важно е да знаем как да си ги приготвим по най-вкусния начин и да се наслаждаваме на живота. Разбира се, когато правим скара в домашни условия, се налага да действаме с подръчни материали, така че може да ползвате и оребрен тиган. Вкусът се променя, но това е компромис, който можем да си позволим. Задължително го намажете, преди да сложите месото да се пече. Може и с най-обикновено олио, може и със сланина. Може да го минете и с глава лук за по-богат вкус, пишат в matekitchen.com и дават прекрасни идеи какво и как можем да приготвим на скара.

Чабата с наденица и моцарела

Продукти:

3 бр. македонска наденица

3 хлебчета чабата

250 г моцарела

2 домата

6-7 листа маруля

маслинова паста на вкус

барбекю сос на вкус

Приготвяне:

Разрежете хлебчетата напречно през средата и ги запечете на барбекю. Разрежете македонската наденица през средата и я разтворете, така че да заприлича на пеперуда. Изпечете и нея на барбекю. След като чабатата и наденицата са готови, започнете да подреждате сандвича. Първо намажете долната част на хлебчето с маслинова паста. Отгоре подредете кръгчета домат, маруля и върху нея накъсана или нарязана моцарела. Най-отгоре сложете пеперудата от наденица. Намажете горната част на хлебчето с барбекю сос, покрийте сандвича и поднесете.

Плескавица

Продукти:

500 г кайма смес

1 глава лук

1 ч.л. сода бикарбонат

1 с.л. олио

1 люта чушка

1 к.ч. вода

1/2 лимон

сол на вкус

черен пипер на вкус

червен пипер на вкус

Приготвяне:

Сложете каймата в тава. Прибавете нарязания на ситно лук, содата и олиото, накълцаната люта чушка, черния и червения пипер и водата. Омесете каймата добре докато престане да лепне. Сложете я в хладилника за 2 часа. Когато я извадите, изцедете върху нея лимона. Печете на загрята скара, намазана със сланина.

Съвет:

Оформете всяка плескавица на размер и дебелина по ваш вкус, но имайте предвид, че все пак трябва да ви е лесно да я обърнете. На дървени въглища са нужни точно 12 минути за пълно изпичане. С оребрения тиган обаче ще трябва да добавите още няколко, тъй като температурата не е толкова силна. От количеството кайма, което сме посочили в списъка с продукти, се получават точно 4 плескавици.

Пикантни боровинкови крилца

Продукти:

2 кг пилешки крилца

1 ч.ч. балсамов винегрет

350 мл сладко от (червени) боровинки

2 с.л. сос табаско

1/2 ч.л. сол

1/4 ч.л. черен пипер

Приготвяне:

Махнете връхчетата на пилешките крилца. Смесете всички останали продукти в купа и разбъркайте с вилица докато се получи гладка смес. Сложете половината сос в хладилника за 30 минути, за да го сервирате охладен с готовите крилца. Сложете крилцата в маринатата. Оставете ги да се мариноват от 3 часа до една нощ. Загрейте скарата на умерена температура. Извадете крилцата от маринатата непосредствено преди печене и ги подредете върху скарата. Печете ги по 10-12 минути от всяка страна, като от време на време ги мажете с останалата в плика марината. Сервирайте пикантните боровинкови крилца на скара горещи със студения сос.

Сьомга с шалот и лимонова глазура

Продукти:

450 г сьомга

120 г аншоа

2 глави шалот

3 с.л. зехтин

3 скилидки чесън

1/2 ч.л. сос уорчестър

1/2 лимон

5-6 стръка магданоз

1 с.л. винен оцет

20 мл рапично олио

Приготвяне:

Измийте рибата под течаща вода и я подсушете с кухненска хартия. Сложете я в камерата на хладилника да се стегне, но не и да замръзва. Отцедете филетата аншоа и ги намачкайте в купа с лука шалот, зехтина, чесъна, накълцания магданоз, оцета и соса уорчестър. Добавете лимоновия сок, разбъркайте добре, покрийте и оставете да постои поне 1 час. Загрейте скарата на висока температура. Извадете рибата от камерата и я напръскайте с рапично олио от всички страни. Сложете я на скарата с кожата надолу. Печете 3-5 минути и внимателно обърнете с помощта на намазнена шпатула. Печете 3-5 минути и от другата страна. Изключете скарата. Покрийте рибата със сос и оставете да попие под капак. Сервирайте с още сос по желание.