Н а Балканите водим безсмислени кулинарни войни за това кой е измислил кюфтето, мусаката, сармите и т.н. По-важно е да знаем как да си ги приготвим по най-вкусния начин и да се наслаждаваме на живота. Разбира се, когато правим скара в домашни условия, се налага да действаме с подръчни материали, така че може да ползвате и оребрен тиган. Вкусът се променя, но това е компромис, който можем да си позволим. Задължително го намажете, преди да сложите месото да се пече. Може и с най-обикновено олио, може и със сланина. Може да го минете и с глава лук за по-богат вкус, пишат в matekitchen.com и дават прекрасни идеи какво и как можем да приготвим на скара.
Чабата с наденица и моцарела
Продукти:
3 бр. македонска наденица
3 хлебчета чабата
250 г моцарела
2 домата
6-7 листа маруля
маслинова паста на вкус
барбекю сос на вкус
Приготвяне:
Разрежете хлебчетата напречно през средата и ги запечете на барбекю. Разрежете македонската наденица през средата и я разтворете, така че да заприлича на пеперуда. Изпечете и нея на барбекю. След като чабатата и наденицата са готови, започнете да подреждате сандвича. Първо намажете долната част на хлебчето с маслинова паста. Отгоре подредете кръгчета домат, маруля и върху нея накъсана или нарязана моцарела. Най-отгоре сложете пеперудата от наденица. Намажете горната част на хлебчето с барбекю сос, покрийте сандвича и поднесете.
Плескавица
Продукти:
500 г кайма смес
1 глава лук
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. олио
1 люта чушка
1 к.ч. вода
1/2 лимон
сол на вкус
черен пипер на вкус
червен пипер на вкус
Приготвяне:
Сложете каймата в тава. Прибавете нарязания на ситно лук, содата и олиото, накълцаната люта чушка, черния и червения пипер и водата. Омесете каймата добре докато престане да лепне. Сложете я в хладилника за 2 часа. Когато я извадите, изцедете върху нея лимона. Печете на загрята скара, намазана със сланина.
Съвет:
Оформете всяка плескавица на размер и дебелина по ваш вкус, но имайте предвид, че все пак трябва да ви е лесно да я обърнете. На дървени въглища са нужни точно 12 минути за пълно изпичане. С оребрения тиган обаче ще трябва да добавите още няколко, тъй като температурата не е толкова силна. От количеството кайма, което сме посочили в списъка с продукти, се получават точно 4 плескавици.
Пикантни боровинкови крилца
Продукти:
2 кг пилешки крилца
1 ч.ч. балсамов винегрет
350 мл сладко от (червени) боровинки
2 с.л. сос табаско
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
Приготвяне:
Махнете връхчетата на пилешките крилца. Смесете всички останали продукти в купа и разбъркайте с вилица докато се получи гладка смес. Сложете половината сос в хладилника за 30 минути, за да го сервирате охладен с готовите крилца. Сложете крилцата в маринатата. Оставете ги да се мариноват от 3 часа до една нощ. Загрейте скарата на умерена температура. Извадете крилцата от маринатата непосредствено преди печене и ги подредете върху скарата. Печете ги по 10-12 минути от всяка страна, като от време на време ги мажете с останалата в плика марината. Сервирайте пикантните боровинкови крилца на скара горещи със студения сос.
Сьомга с шалот и лимонова глазура
Продукти:
450 г сьомга
120 г аншоа
2 глави шалот
3 с.л. зехтин
3 скилидки чесън
1/2 ч.л. сос уорчестър
1/2 лимон
5-6 стръка магданоз
1 с.л. винен оцет
20 мл рапично олио
Приготвяне:
Измийте рибата под течаща вода и я подсушете с кухненска хартия. Сложете я в камерата на хладилника да се стегне, но не и да замръзва. Отцедете филетата аншоа и ги намачкайте в купа с лука шалот, зехтина, чесъна, накълцания магданоз, оцета и соса уорчестър. Добавете лимоновия сок, разбъркайте добре, покрийте и оставете да постои поне 1 час. Загрейте скарата на висока температура. Извадете рибата от камерата и я напръскайте с рапично олио от всички страни. Сложете я на скарата с кожата надолу. Печете 3-5 минути и внимателно обърнете с помощта на намазнена шпатула. Печете 3-5 минути и от другата страна. Изключете скарата. Покрийте рибата със сос и оставете да попие под капак. Сервирайте с още сос по желание.