0

О вкусяването на месото в марината от кисело мляко може да изглежда на някого необичайно, но всъщност е кулинарна практика с хилядолетна история в Средния и Близкия изток, а и по нашите земи. Всеизвестен е фактът, че познатите ни днес рецепти за някаква месо тербелия се губят някъде в древните времена на траките. Тук обаче предлагаме печени бутчета на скара. Престоят в марината от кисело мляко прави месото изключително сочно. Когато влезе в контакт с огъня, киселото мляко образува коричка, която го предпазва от изгаряне и му позволява да остане крехко и апетитно. Хубавото е, че мариноването в кисело мляко може да продължи и кратко (около час) и дълго (до 24 часа). От това структурата на месото, независимо дали е пилешко или свинско, няма да пострада по никакъв начин. Скарата трябва да е загрята на висока температура. Това позволява на маринатата да се запечата мигновено и всички сокове да останат вътре в месото. Ако скарата не е достатъчно гореща, маринатата ще се отпусне и ще изтече в табличката отдолу. Това, от своя страна, ще обезсмисли цялата предварителна подготовка, съветват от matekitchen.com.

Продукти

4 пилешки бутчета
1 ч.ч. кисело мляко
6 с.л. зехтин
4 скилидки накълцан чесън
1 ч.ч. прясна накълцана мента (или джоджен)
сол на вкус
черен пипер на вкус
олио за намазване на скарата

Приготвяне:
В голяма купа смесете киселото мляко, зехтина, чесъна, ментата, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и запазете част от така приготвената марината с кисело мляко и мента. Сложете месото в останалото количество, покрийте с опаковъчно фолио и приберете в хладилника за 2 до 6 часа. Загрейте скарата много добре. Намажете я с олио. Извадете месото от маринатата и го подправете щедро със сол и черен пипер. Сложете го да се пече на висока температура. Печете докато бутчетата станат тъмнокафяви и се получат следи от ребрата на скарата. Сервирайте изпечените бутчета с марината от кисело мляко и мента със соса, който сте запазили.
И един съвет – сложете и малко лютичко във вашата марината с кисело мляко. Обещаваме ви, че няма да съжалявате.