Ц ветница е денят, в който християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим, а вярващите го срещнали с радост, постилали и клонки и дрехите си в краката му. Традицията повелява на този ден да се отиде на църква и да се вземат вкъщи осветени върбови клонки и свежи пролетни цветя. На Цветница (Връбница) се разрешава яденето на риба. Другите ястия трябва да са постни. Предпочитат се всякакви постни салати. На някои места на Цветница се хапва и кадаиф. Ядат се много ядки, ястия с ориз или гъби. Ето няколко подходящи рибни ястия за празника, видени на matekitchen.com.
Филе с горчица
Филе с горчица
Необходими продукти:
- 500 г филе бяла риба
- 200 мл прясно мляко
- 50 г масло
- 3 яйца
- 3 с.л. брашно
- 2 с.л. горчица
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете филето на парчета, посолете го и го наредете в тава. Смесете разтопеното масло с горчицата и намажете с него рибата. Запечете я на 200 градуса за около 15 минути. През това време пригответе заливка от яйцата, брашното и прясното мляко. Овкусете със солта и черния пипер, залейте рибата и печете още 10 минути.
Пъстърва с пикантен сос
Пъстърва с пикантен сос
Необходими продукти:
- 500 г филе от пъстърва
- 100 г царевично брашно
- 1 ч.л. лют пипер
- 3 скилидки чесън
- 1 стрък пресен розмарин
- 100 мл прясно изцеден лимонов сок
- 100 мл олио
- 2 с.л. мед
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете филето на парчета, посолете, оваляйте в царевично брашно и изпържете в тиган с нагорещено олио. Извадете в чиния, покрита с хартия за печене, за да се отцеди излишната мазнина. В друг съд със загрята мазнина сипете лимоновия сок, нарязаните скилидки чесън, накълцания розмарин, лютия пипер, меда и около 50 мл вода. Разбъркайте и оставете на тих огън за 5 минути. Сложете изпържените филета в чиния и ги залейте с пикантния сос. По желание можете да гарнирате с картофена салата или задушени пресни картофи с копър и чесън.
Рибата върви най-добре с картофена или зелена салата, също с картофено пюре, задушени на пара зеленчуци. Бялото вино е най-подходящата напитка.
Скумрия с домати на фурна
Скумрия с домати на фурна
Необходими продукти:
- 3 скумрии
- 1 кг пресни домати или 3 кутии на кубчета
- 3 глави лук
- 5 дафинови листа
- 7 зърна бахар
- 50 мл олио
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете рибата и я измийте добре. Нарежете лука на ситно. В тавата, в която ще печете рибата, сложете доматите, лука, олиото, една кафена чашка вода, подправките и разбъркайте добре. Посолете рибата на вкус и я сложете върху доматения сос. Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40 минути. След това извадете тавата от фурната, махнете фолиото и върнете рибата за още 15-20 минути, за да се запече отгоре.
Бирата е най-подходящата напитка, но ако ви се пийва бяло вино, налейте си.
Кюфтета
Кюфтета
Необходими продукти:
- 500 г филе от скумрия
- 1 яйце
- 1 лимон
- 3 стръка магданоз
- 2 стръка пресен лук
- 100 г брашно
- 100 мл олио
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
В кухненски робот сложете рибното филе, черния пипер, магданоза и нарязания пресен лук и смелете. Ако нямате кухненски робот, нарежете всичко на много ситно. Извадете сместа и я омесете с яйцето. Оформете кюфтенца, оваляйте ги в брашно и ги изпържете в тиган със загрята мазнина. Отцедете в чиния с кухненска хартия и сервирайте върху канапе от колелца лимон.
Подходящи са картофена или салата с нахут. Добър апетит!
Пролетна вкусотия
Пролетна вкусотия
Необходими продукти:
- 200 г филе от пушена пъстърва или пушена скумрия
- 100 г сладка царевица
- 1 зелена салата
- 1 връзка репички
- 3 стръка зелен лук
- 50 мл зехтин или олио
- 50 мл лимонов сок или оцет
- маслини за украса
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте зеленчуците. Накъсайте или нарежете марулята в широка купа. Нарежете репичките на полумесеци, а лука на кръгчета и ги прибавете към салатата. Отгоре разпределете накъсаните парчета рибно филе и царевицата. Посолете и разбъркайте. В купичка смесете зехтина с лимоновия сок и разбъркайте добре. Залейте салатата, по желание украсете с маслини и поднесете.
По желание добавете няколко маслини отгоре. Когато си правите тази зелена салата с пушена риба, не я мачкайте. Направете си този елементарен дресинг и полейте с него всички продукти. Целта е да запазите листенцата хрупкави, а не да превърнете всичко в супа.
Oще на https://matekitchen.com/