0

Ц ветница е денят, в който християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим, а вярващите го срещнали с радост, постилали и клонки и дрехите си в краката му. Традицията повелява на този ден да се отиде на църква и да се вземат вкъщи осветени върбови клонки и свежи пролетни цветя. На Цветница (Връбница) се разрешава яденето на риба. Другите ястия трябва да са постни. Предпочитат се всякакви постни салати. На някои места на Цветница се хапва и кадаиф. Ядат се много ядки, ястия с ориз или гъби. Ето няколко подходящи рибни ястия за празника, видени на matekitchen.com.

Филе с горчица

Филе с горчица

 Филе с горчица
matekitchen.com

Необходими продукти:

  • 500 г филе бяла риба
  • 200 мл прясно мляко
  • 50 г масло
  • 3 яйца
  • 3 с.л. брашно
  • 2 с.л. горчица
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете филето на парчета, посолете го и го наредете в тава. Смесете разтопеното масло с горчицата и намажете с него рибата. Запечете я на 200 градуса за около 15 минути. През това време пригответе заливка от яйцата, брашното и прясното мляко. Овкусете със солта и черния пипер, залейте рибата и печете още 10 минути.

Пъстърва с пикантен сос

Пъстърва с пикантен сос

 Пъстърва с пикантен сос
matekitchen.com

Необходими продукти:

  • 500 г филе от пъстърва
  • 100 г царевично брашно
  • 1 ч.л. лют пипер
  • 3 скилидки чесън
  • 1 стрък пресен розмарин
  • 100 мл прясно изцеден лимонов сок
  • 100 мл олио
  • 2 с.л. мед
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете филето на парчета, посолете, оваляйте в царевично брашно и изпържете в тиган с нагорещено олио. Извадете в чиния, покрита с хартия за печене, за да се отцеди излишната мазнина. В друг съд със загрята мазнина сипете лимоновия сок, нарязаните скилидки чесън, накълцания розмарин, лютия пипер, меда и около 50 мл вода. Разбъркайте и оставете на тих огън за 5 минути. Сложете изпържените филета в чиния и ги залейте с пикантния сос. По желание можете да гарнирате с картофена салата или задушени пресни картофи с копър и чесън.

Рибата върви най-добре с картофена или зелена салата, също с картофено пюре, задушени на пара зеленчуци. Бялото вино е най-подходящата напитка.

Скумрия с домати на фурна

Скумрия с домати на фурна

 Скумрия с домати на фурна
matekitchen.com

Необходими продукти:

  • 3 скумрии
  • 1 кг пресни домати или 3 кутии на кубчета
  • 3 глави лук
  • 5 дафинови листа
  • 7 зърна бахар
  • 50 мл олио
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете рибата и я измийте добре. Нарежете лука на ситно. В тавата, в която ще печете рибата, сложете доматите, лука, олиото, една кафена чашка вода, подправките и разбъркайте добре. Посолете рибата на вкус и я сложете върху доматения сос. Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40 минути. След това извадете тавата от фурната, махнете фолиото и върнете рибата за още 15-20 минути, за да се запече отгоре.

Бирата е най-подходящата напитка, но ако ви се пийва бяло вино, налейте си.

Кюфтета

Кюфтета

 Кюфтета
matekitchen.com

Необходими продукти:

  • 500 г филе от скумрия
  • 1 яйце
  • 1 лимон
  • 3 стръка магданоз
  • 2 стръка пресен лук
  • 100 г брашно
  • 100 мл олио
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

В кухненски робот сложете рибното филе, черния пипер, магданоза и нарязания пресен лук и смелете. Ако нямате кухненски робот, нарежете всичко на много ситно. Извадете сместа и я омесете с яйцето. Оформете кюфтенца, оваляйте ги в брашно и ги изпържете в тиган със загрята мазнина. Отцедете в чиния с кухненска хартия и сервирайте върху канапе от колелца лимон.

Подходящи са картофена или салата с нахут. Добър апетит!

Пролетна вкусотия

Пролетна вкусотия

 Пролетна вкусотия
matekitchen.com

Необходими продукти:

  • 200 г филе от пушена пъстърва или пушена скумрия
  • 100 г сладка царевица
  • 1 зелена салата
  • 1 връзка репички
  • 3 стръка зелен лук
  • 50 мл зехтин или олио
  • 50 мл лимонов сок или оцет
  • маслини за украса
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте зеленчуците. Накъсайте или нарежете марулята в широка купа. Нарежете репичките на полумесеци, а лука на кръгчета и ги прибавете към салатата. Отгоре разпределете накъсаните парчета рибно филе и царевицата. Посолете и разбъркайте. В купичка смесете зехтина с лимоновия сок и разбъркайте добре. Залейте салатата, по желание украсете с маслини и поднесете.

По желание добавете няколко маслини отгоре. Когато си правите тази зелена салата с пушена риба, не я мачкайте. Направете си този елементарен дресинг и полейте с него всички продукти. Целта е да запазите листенцата хрупкави, а не да превърнете всичко в супа.

Oще на https://matekitchen.com/