0

Кюфтета от скумрия

Необходими продукти:

  • 500 г филе от скумрия
  • 1 яйце
  • 1 лимон
  • 3 стръка магданоз
  • 2 стръка пресен лук
  • 100 г брашно
  • 100 мл олио
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Начин на пригоитвяне:

В кухненски робот сложете рибното филе, черния пипер, магданоза и нарязания пресен лук и смелете. Ако нямате кухненски робот, нарежете всичко на много ситно. Извадете сместа и я омесете с яйцето. Оформете кюфтенца, оваляйте ги в брашно и ги изпържете в тиган със загрята мазнина. Отцедете в чиния с кухненска хартия и сервирайте върху канапе от колелца лимон.

Сьомгова пъстърва в сол

Необходими продукти:

  • 1,2 кг цяла сьомгова пъстърва
  • 2 кг морска сол на кристали
  • 1 стрък пресен розмарин
  • 1 стрък прясна мащерка
  • чери домати за декорация

Начин на приготвяне:

Изчистете рибата, измийте я и я оставете да се отцеди. Не трябва да изсъхва напълно, за да може солта да се залепи за нея. Изсипете половината сол на дъното на подходяща тава, така че да се образува плътно легло с дебелина 0,5 см. Поставете отгоре рибата, сложете подправките в корема й, затворете добре отвора, за да не се пълни със сол, и изсипете останалата сол отгоре. Трябва да е покрита плътно и отвсякъде. Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути. Ако рибата е по-голяма, увеличете времето за печене с 10 минути за всеки 100-200 грама. Извадете рибата, отстранете солта, извадете месото внимателно и го полейте с няколко капки зехтин. Сервирайте със зелена салата или варени картофи.

По същия начин може да си сготвите и лаврак, ципура, скумрия, бяла риба, голяма пъстърва и т.н. Хубавото на тази рецепта е, че не се налага да чистите люспите, защото те се отделят заедно с кожата, когато рибата излезе от солта. В корема на рибата може да сложите розмарин и мащерка, но не се увличайте с количеството. Ако техният аромат не ви допада, може да сложите в рибата черен пипер, парчета лимон без кората и няколко скилидки чесън. Комбинацията е много приятна.

Когато печете риба в сол, трябва да знаете, че солената смес трябва да е с консистенцията на мокър пясък. Ако е по-течна, не можете да я моделирате, ако е по-суха – също, защото е твърде сипкава.

Още на matekitchen.com