0

В сеизвестно е, че Попай Моряка обожава спанака и от него придобива суперсили. В днешно време спанакът присъства целогодишно в прясно състояние по магазините, но като че ли „силите“ му са най-големи точно през пролетта. Спанакът е от най-полезните зеленчуци във всяко едно време от годината. Ето няколко чудесни рецепти със спанак.

Спанак кисело мляко

Необходими продукти:

  • 1 кг спанак
  • 500 г кисело мляко
  • 200 г сирене
  • 100 г масло
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте спанака и го нарежете на ивици. След това го задушете в разтопеното масло. Щом омекне, го отстранете от огъня. Отцедете го от мазнината и щом се поохлади, го смесете с киселото мляко, натрошеното сирене, счукания чесън и солта. Разбъркайте много добре и поръсете с червения пипер.

Простичките неща са най-вкусни. На препечена филийка, крекер или пък пухкава питка е просто великолепно. Можете да направите разядката и със суров спанак. Тогава количеството ще е далеч по-малко, а текстурата – пухкава и хрупкава същевременно. Можете да го замените и с киселец или лапад, а защо не и коприва.

Агнешка кавърма със спанак

Необходими продукти:

За маринатата:

  • 1 киви
  • 1 лимон
  • 70 мл зехтин
  • 1/2 ч.л. сух чесън
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

За кавърмата:

  • 1 кг агнешко месо или шилешко
  • 4 глави лук
  • 2 моркова
  • 300 г спанак
  • 300 г коприва
  • 200 г гъби
  • 2 връзки киселец
  • 2 връзки лапад
  • 2 връзки зелен лук
  • 70 мл олио
  • 1 ч.л. сух чесън
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

За маринатата нарежете месото на късчета, сложете го в купа и го мариновайте в нарязаното и намачкано киви, сока от лимона, зехтина, чесъна, черния пипер и сол на вкус. Покрийте с домакинско фолио и оставете в хладилника за час и половина - два.

За кавърмата извадете месото от маринатата и го запържете в загрятото олио. Извадете месото и в същата мазнина задушете почистения и нарязан на полумесеци лук и настърганите моркови. След като се задушат, добавете измития и нарязан на дребно зелен лук и гъбите. След няколко минути прибавете последователно нарязания на едро спанак, копривата, киселеца и лапада. Върнете месото при тях, овкусете с червения пушен пипер, черния пипер, сухия чесън и солта, разбъркайте и оставете на умерен огън да къкри около 1 час и половина или до готовност.

Спанак с яйца на фурна

Необходими продукти:

  • 1,2 кг спанак
  • 100 г масло
  • 200 мл прясно мляко
  • 350 г сирене
  • 4 яйца
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте спанака, след което го сварете в подсолена вода. В купа разбийте яйцата и с прясното мляко и малко сол. Отцедете спанака, нарежете го и го смесете с натрошеното сирене. Разстелете тази смес на равномерен пласт в тавичка. Отгоре излейте яйцата с млякото и разпределете маслото, нарязано на парчета.

Изпечете ястието на 180 градуса за 25-30 минути.

Салата със спанак в кошничка от пармезан

Необходими продукти:

  • 400 г пармезан
  • 1 глава цвекло
  • 1 глава ряпа
  • 2 моркова
  • 125 г спанак
  • 40 г орехи
  • 5 с.л. зехтин
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. горчица
  • 2 с.л. оцет

Начин на приготвяне:

За да приготвите кошничките, настържете пармезана на едро ренде и го разпределете във формата на кръг с диаметър 20-22 см в тава, покрита с хартия за печене. Печете докато пармезанът се разтопи и започне да хваща много лек загар, но внимавайте да не го препечете. След като е готов, го извадете и заедно с хартията за печене го обърнете върху подходяща стъклена купа. Моделирайте в неправилна форма и отделете хартията. Оставете върху купата докато изстине напълно. Докато кошничките изстиват, обелете и настържете цвеклото, ряпата и морковите и към тях добавете измития и почистен спанак. В бурканче сипете зехтина, меда, горчицата и оцета, затворете с капачка и разклатете енергично за няколко секунди. Залейте зеленчуците с дресинга, разбъркайте всичко добре, сложете в кошничките, поръсете с орехи и сервирайте в чиния.

Мусака със спанак

Необходими продукти:

За основната част:

  • 600 г спанак
  • 600 г картофи
  • 100 г масло
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2 скилидки чесън
  • 50 мл олио
  • 1 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус

За заливката:

  • 1 кофичка кисело мляко
  • 4 яйца
  • 100 г сирене

Начин на приготвяне:

За основната част почистете и измийте спанака и го нарежете на ивици. Задушете го заедно с нарязаните на ситно лук и моркови за 10 минути. Добавете нарязания на ситно чесън, черния пипер и солта. Сварете картофите, обелете ги и ги нарежете на колелца. Вземете тавичка, намажете я с олио и наредете колелцата картофи на два реда. Изсипете отгоре задушения спанак и сложете нов ред картофи. Полейте с останалото масло и запечете за около 15 минути на 200 градуса.

За заливката смесете яйцата, киселото мляко и сиренето. Залейте картофите и спанака и запечете само отгоре за 15 минути. Сервирайте ястието топло. Може да добавите и една-две лъжици кисело мляко.

Спанак с макарони

Необходими продукти:

  • 500 г макарони
  • 1 кг спанак
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 стрък прясна целина
  • 3 с.л. олио
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете спанака, сварете го, отцедете и нарежете на дребно. Запържете нарязаните на ситно лук, моркови и целина в олиото. Когато омекнат, добавете спанака, солта и черния пипер и продължете да готвите на тих огън около 10 минути. Сварете макароните в подсолена вода, отцедете ги в купа и ги залейте със задушените зеленчуци. Разбъркайте и сервирайте. По желание можете да гарнирате с натрошено сирене.

Още на matekitchen.com