0

Н ещо лесно и съвсем обикновено на пръв поглед, а резултатът е невероятно вкусен. Това е характерно в голяма част за българската кухня и в последните пет века често се свързва с домати, по-точно с доматения сос. Всеизвестен е фактът, че след като Колумб открива Америка, доматите в Западна Европа са гледани като декоративни растения, а в Цариград българските градинари откриват, че са невероятно вкусни и ги разнасят из Османската империя, а после и из другата част на Европа заедно с чушките. Но ето малко от това, което има по темата за ястия с доматен сос в matekitchen.com.

Пикантни кюфтета на фурна

Необходими продукти:

За кюфтетата:

  • 800 г кайма смес
  • 150 г кашкавал
  • 2 яйца
  • 2 глави лук
  • 1 с.л. чубрица
  • 1 ч.л. сминдух
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • 1/2 връзка магданоз
  • черен пипер на вкус
  • 800 г белени домати
  • 3 скилидки чесън
  • 30 мл олио

Начин на приготвяне:

За кюфтетата омесете каймата с яйцата, чубрицата, сминдуха, черния и червения лют пипер и нарязаните на ситно лук и магданоз. Оставете я в хладилника за около час, за да се смесят ароматите. Изсипете доматите в купа и овкусете с нарязания на ситно чесън, черен пипер и сол. Може да добавите и 1 ч. л. захар, за да неутрализирате киселия вкус. Нарежете кашкавала на лентички.

От каймата оформете топчета по около 100 г всяко. Вземете всяко, сплескайте го между дланите си, поставете по няколко лентички кашкавал и оформете плоско кюфте. Подредете кюфтетата в намазнена тава и ги запечете за 10 минути на 180 градуса. След това извадете тавата от фурната, залейте с доматения сос и печете още около 30 минути.

Ако люто не ви понася, просто го пропуснете и си направете най-обикновени кюфтета с доматен сос на фурна. Ястието е семпло, но пък приятно вкусно. Ако ви е останало картофено пюре или постен ориз от предишната вечер, може да ги ползвате за канапе.

Пържени чушки по дряновски

Необходими продукти:

  • 8 печени чушки
  • 4 домати
  • 4 скилидки чесън
  • 100 г брашно
  • 50 мл олио
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 връзка магданоз
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Оваляйте печените чушки в брашно и малко сол и ги изпържете в дълбок тиган. Поставете ги в чиния с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. В същата мазнина изсипете настърганите домати, прибавете нарязания на филийки чесън, черния пипер, солта и захарта. Оставете да ври на тих огън около 20 минути. Сервирайте, като поставите по две чушки в чиния и полеете с доматен сос. Поръсете по желание с нарязан магданоз.

Ние сме категорични, че това е оригиналът на пържените чушки с доматен сос. Печени, оваляни в брашно и изпържени хубави български чушки (за предпочитане червени) и сос от изварени домати с малко чесън, щедро подправен с магданоз. Когато пържите чушките, нека температурата не е твърде висока, защото изгарят отвън, а отвътре суровеят.

Задушено пиле

Необходими продукти:

  • 4 бутчета или 1 пиле
  • 800 г стерилизирани домати на кубчета - голяма консерва
  • 2 глави лук
  • 1 глава чесън
  • 80 мл олио
  • 100 мл червено вино
  • 100 мл вода
  • 1 с.л. мед
  • 3 дафинови листа
  • 1 щипка суха мащерка
  • 1 щипка риган
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете пилето на порции и го запържете до златисто. Прехвърлете запържените парчета в подходяща тенджера. Пасирайте доматите заедно с нарязаните лук и чесън и ги излейте върху пилето. Добавете водата, виното, меда, ригана и мащерката и сложете тенджерата на котлона. Щом ястието заври, намалете огъня и оставете да къкри около час, докато месото омекне напълно.

От време на време разбърквайте, за да не загори сосът. Щом месото омекне, добавете дафиновите листа и оставете да се вари още 15 минути. Поднесете ястието топло.

Спагети Наполи

Необходими продукти:

  • 400 г спагети
  • 600 г домати от консерва
  • 2 скилидки чесън
  • 1 малка глава лук
  • 1 морков
  • 50 мл зехтин
  • 2 с.л. сух босилек
  • пармезан за поръсване

Начин на приготвяне:

Сварете спагетите във вряща посолена вода според инструкциите на опаковката. (Спагетите се сваряват до полуготовност и след това се добавят в доматения сос и в него те се досготвят и поемат наситения вкус на домати, чесън и босилек.) Нарязаните на ситно лук и морков запържете в загрят зехтин заедно със скълцания чесън. Добавете пасираните домати, сухия босилек, черен пипер и сол на вкус. Оставете соса да поври и да се сгъсти. Отцедете спагетите и ги добавете към соса. Разбъркайте и оставете да поврат заедно за няколко минути. Поднесете готовите спагети поръсени с настърган пармезан.

Свински шишчета с кисело мляко

Необходими продукти:

  • 1 кг свинско месо
  • 500 г кисело мляко
  • 2 домата
  • 110 г масло
  • 1 скилидка чесън
  • 8 плоски пити за сувлаки
  • 350 мл телешки бульон
  • 1/2 ч.л. риган
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. захар
  • зехтин за намазване
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете свинското месо на кубчета с еднаква големина. Нанижете кубчетата свинско месо на 8 шишчета, сложете ги в голяма чиния, поръсете с риган и овкусете със сол и черен пипер. След това ги полейте със зехтин. Завийте ги и ги оставете да се мариноват в хладилника. През това време направете соса. За целта разтопете половината масло в тиган, прибавете чесъна и гответе за 1-2 минути на ниска температура.

След това прибавете доматите, захарта и червения пипер. Овкусете с черен пипер и го оставете да поври 5-10 минути или докато се сгъсти. Свалете соса от котлона и оставете да изстине, след което го охладете в хладилник. 1 час преди сервиране затоплете грила или запалете барбекюто. Намажете двете страни на питите с останалото масло, което предварително сте разтопили. Запечете ги от двете страни и ги дръжте топли. Сложете шишчетата на грила/барбекюто за 10-15 минути, докато се сготвят. Мажете ги със зехтин и ги обръщайте често. През това време затоплете телешкия бульон и доматения сос в различни съдове.

Нарежете питите на парчета и ги разделете в индивидуални супени чинии. Сипете 5-6 лъжици от топлия бульон във всяка чиния и разпределете 2-3 лъжици кисело мляко отгоре. Изнижете месото от 2 шишчета във всяка чиния, отгоре добавете 3-4 лъжици доматен сос и поръсете с черен и червен пипер на вкус.

Още на matekitchen.com