П ица днес хапват във всички кътчета на света и във всяка държава имат своя специфична интерпретация на класическата рецепта. В Бразилия могат да я гарнират с грах, във Франция обичат да й добавят пържено яйце. Историята на пицата обаче започва още в древността. Древните египтяни са празнували с плоски питки, поръсени с подправки. В Италия днес тази пица е позната като “Бианка”. Древните гърци пък хапвали питки с различни сосове и гарнитури, които наричали плакунтос. По нашите земи също има всякакви разновидности на печено гарнирано тесто. Думата “пица” е спомената за първи път в латински текст от 997 г., казват експертите от matekitchen.com.
С шунка и кашкавал
Продукти:
300 г тесто за пица
70 г шунка
50 г кашкавал
1 моцарела
50 мл доматен сос
4-5 чери домати (разноцветни)
босилек
Приготвяне:
Нарежете шунката на по-големи парчета, а моцарелата на дебели филийки. Настържете кашкавала на едро. Разполовете чери доматчетата. Разтеглете тестото на тънка кора с размера на тавата, в която ще печете пицата. Можете да го разтеглите с ръка или да си помогнете с точилка. Намажете тавата с няколко капки олио и я поръсете с брашно, за да не залепне пицата и да можете да я извадите по-лесно. Внимателно прехвърлете тестото в нея, като внимавате да не го разкъсате. Намажете тестото равномерно с доматения сос, подредете отгоре шунката и поръсете с настъргания кашкавал. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато кашкавалът започне да се зачервява. Извадете пицата, наредете парчетата моцарела и разполовените чери доматчета и върнете във фурната за още няколко минути, колкото моцарелата да се отпусне. Украсете с пресен босилек и поднесете веднага.
С прошуто и рукола
Продукти:
300 г тесто за пица
50 мл доматен сос
70 г кашкавал
70 г прошуто
около една шепа (10 г) рукола
5 чери домати
20 мл зехтин
Приготвяне:
Разтеглете тестото за пица на тънко върху лист хартия за печене. Намажете краищата със зехтин и разпределете доматения сос. Отгоре поръсете с настърган кашкавал. Преместете директно върху решетката на фурната и печете на 200-градусова фурна, докато кашкавалът започне да се зачервява, а тестото се изпече. Извадете изпечения блат от фурната и разпределете отгоре прошутото, върху него руколата и най-отгоре нарязаните на четвъртинки чери домати.
Капричоза
Продукти:
300 г тесто за пица
70 г шунка
50 г кашкавал
50 г доматен сос
25 г маслини
Приготвяне:
Разтеглете тестото на тънка кора с размера на тавата, в която ще печете пицата. Можете да го разтеглите с ръка или да си помогнете с точилка. Намажете тавата с няколко капки олио и я поръсете с брашно, за да не залепне пицата и да можете да я извадите по-лесно. Внимателно прехвърлете тестото в нея, като внимавате да не го разкъсате. Намажете тестото равномерно с доматения сос, подредете отгоре шунката, маслините и поръсете с настъргания кашкавал. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато кашкавалът започне да се зачервява. Извадете пицата, намажете със зехтин по крайчетата и поднесете.
Пита с месо
Продукти:
За тестото:
500 г брашно + за доомесване
1 пакетче суха мая 7 г
1 яйце
280 мл хладка вода
40 мл олио
1 ч.л. захар
сол на вкус
За плънката:
250 г телешка кайма
100 г ориз
1 глава лук
200 г стерилизирани домати на кубчета
150 г сирене
1 печена чушка, голяма
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус
сол на вкус
Приготвяне:
За тестото:
Разтворете маята в хладка вода заедно със захарта и я оставете на топло да шупне. През това време разбийте яйцето със сол и 2-3 с.л. олио. След като маята шупне, я смесете с яйцето и прибавете тази смес към предварително пресятото брашно. Омесете меко тесто, сложете го в купа, покрийте с домакинско фолио и го оставете да втаса, докато удвои обема си. След като втаса, го премесете леко и го разточете на тънка кора. Сложете я в тава, покрита с хартия за печене.
За плънката, докато тестото втасва, сварете ориза в 300 мл вода, сол и 1-2 с.л. олио. След като се свари, го измийте и отцедете. В купа смесете настъргания лук, нарязаната на ситно чушка, телешката кайма, подправките, половината от сиренето и ориза. Омесете всичко много добре и го разпределете върху втасалото и разточено върху хартия за печене тесто. Питата се пече около 25 минути на 180 градуса, след което се прибавя другата половина от сиренето и се пече, докато сиренето омекне. Преди да я поднесете, поръсете с нарязан магданоз.
Тесто
Продукти:
220 мл хладка вода
1 пакетче суха мая
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. едра сол
2 с.л. зехтин
40 г царевично брашно
250 г брашно
Приготвяне:
В купичка разбъркайте половината вода заедно с маята и захарта и оставете да шупне около 10 минути. В голяма купа пресейте двата вида брашно и добавете солта. Разбъркайте добре, направете кладенче в средата и изсипете в него маята и зехтина. Омесете гладко тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно. Намажете стените на купа с олио, намазнете тестото с ръка от всички страни и го сложете в купата да втасва на топло. Трябва да удвои обема си, което отнема около 1 час.