0

Х убавото на спанака е, че го има целогодишно, но най-вкусен е точно през пролетта, когато е и най-свеж. Чудесни идеи какво да се приготви със спанак има на matekitchen.com, където дават за всяка рецепта клип как се приготвя, а има и ориентировъчна цена кое колко струва. Ето няколко идеи какво да направим с листния зеленчук от matekitchen.com.

С яйца на фурна

Продукти

1,2 кг спанак
100 г масло
200 мл прясно мляко
350 г сирене
4 яйца
сол на вкус
черен пипер на вкус

Приготвяне:

 Почистете и измийте спанака, след което го сварете в подсолена вода. В купа разбийте яйцата с прясното мляко и малко сол. Отцедете спанака, нарежете го и го смесете с натрошеното сирене. Разстелете тази смес на равномерен пласт в тавичка. Отгоре излейте яйцата с млякото и разпределете маслото, нарязано на парчета. Изпечете ястието на 180 градуса за 25-30 минути. Съвет: препоръчваме ви да изчакате готовото ястие да се охлади леко и тогава да го поднесете.  За повече сила в една порция поднесете я с гъсто кисело мляко. Подходящо е и филийка хляб – мек или препечен.

Бутерки със сирене и кашкавал

Продукти:

1/2 пакет бутер тесто
2 с.л. галета
250 г спанак
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 яйца
50 г сирене
50 г кашкавал
50 мл олио
1 к.л. риган

Приготвяне:

Нарежете лука на ситно и го запържете в загрятото олио. Прибавете накълцания чесън, а след минута и нарязания на ивици спанак. Запържете спанака, докато се изпари водата. След това го прехвърлете в купа и оставете да се охлади. Прибавете едното яйце, което сте разбили предварително, сиренето, кашкавала и ригана и разбъркайте. Разстелете бутер тестото, поръсете го с галета и върху нея разпределете спаначената плънка. Завийте на руло и го нарежете на широки около 2 см парчета. Наредете ги легнали в тавичка, като не забравяте да оставите достатъчно разстояние между тях, защото ще се надуят. Намажете ги отстрани с разбит жълтък. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути, докато тестото се раздели на пластове и спаначените бутерки придобият приятен златист загар.

Съвет: ако няма да сервирате баничките на деца, можете да добавите малко люта чушка в плънката или пък да ги поръсите със ситно нарязана прясна люта чушка, преди да ги поднесете. Напълнете си и купичка с гъсто кисело мляко и се насладете на мига.

Салата

Продукти:

500 г спанак
1 връзка зелен лук
1/2 връзка магданоз
1 лимони
200 г сирене
30 мл зехтин
сол на вкус
чери домати за декорация
орехи за декорация

Приготвяне:

Измийте добре спанака. Ако дръжките са по-твърди, ги изрежете. Ако са меки, ги запазете. Сложете спанака в гевгир и го залейте с 2 ч.ч. вряща вода. Трябва да се попари, не да се вари. Веднага след това го залейте със студена вода. Отцедете го. Ако е необходимо, изстискайте водата от листата с ръка. Ако са големи, ги нарежете наполовина. Нарежете лука и магданоза на дребно. Започнете да редите салатата – ред спанак, поръсвате с магданоз и зелен лук, натрошавате сирене и подправяте с лимонов сок и зехтин. После повтаряте, докато продуктите свършат. Последният пласт трябва да е от лук, магданоз и сирене. По желание може да украсите свежата салата от спанак с чери домати.
Съвет: възможно е да се изкушите да приготвите салатата с бейби спанак - не го правете. Неговите листа са доста нежни, по-добре го хапвайте суров. За тази салата си вземете най-обикновен спанак. Ако имате прясна коприва, добавете една шепа. Можете да обогатите салатата с чери домати, орехи с малко нарязани на тънки филийки варени картофи. Но не прекалявайте.

Супа с грах

Продукти:

500 г стерилизиран грах
300 г спанак
1 морков
1 връзка зелен лук
60 мл олио
1 яйце
150 г кисело мляко
1 с.л. брашно
сол на вкус

Приготвяне:

Почистете и измийте спанака и го нарежете на ивици. Сложете го да се свари в подсолена вода заедно с граха, а през това време запържете в загрято олио нарязаните на дребно морков и зелен лук. Щом зеленчуците омекнат, добавете брашното и оставете на котлона да се запържи. Прибавете зеленчуковата смес от тигана в тенджерата при спанака и граха и оставете да поврат заедно десетина минути. Разбийте яйцето и киселото мляко в купа. Дръпнете супата от котлона, разредете застройката с бульон, за да се темперира, и я върнете в тенджерата при непрекъснато бъркане. Оставете супата да си почине за десетина минути и я поднесете.
Съвет: ако използвате замразен грах, ще му е нужно повече време да се сготви. В такъв случай сложете първо него в тенджерата и едва след като омекне, добавете спанака, тъй като на него му трябват на практика само няколко минути. Поднесете супата изстинала за по-отчетлив вкус на спанака и граха. Няколко капки лимонов сок ще я направят още по-освежаваща.

Мъфини

Продукти:

200 г брашно
250 мл прясно мляко
100 г сирене
80 мл олио
50 г спанак
1-2 скилидки чесън
2 яйца
сол на вкус
черен пипер на вкус

Приготвяне:

Първо почистете и измийте спанака и го оставете да се отцеди. След това го нарежете на ивички. В купа разбийте яйцата с млякото и олиото. В отделен съд смесете брашното с бакпулвера. Добавете спанака, чесъна, натрошеното сирене и разбъркайте. На порции прибавете и сухите съставки. Разбъркайте, докато получите хомогенна смес. Намажете с олио тавичка за мъфини и разпределете в гнездата сместа. Пълнете ги до 2/3 от обема им. Изпечете спаначените мъфини на 180-190 градуса за 20-25 минути.
Съвет: пролетните спаначени мъфини са по-апетитни студени. Може да замените спанака с друга зеления - лапад, коприва, киселец, лобода...