П ържените картофи са кулинарна класика из Европа, а след това и по останалия свят, близо 5 века. По са вкусни, но са и по-нездравословни. Лесно рецептите им могат да се пригодят и за печене.
Пържени картофи с яйца и сирене
Необходими продукти:
- 6 картофа
- 5 яйца
- 150 г сирене
- 100 мл олио
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете картофите, нарежете ги на полумесеци и ги изпържете. Изсипете изпържените картофи в загрят тефлонов тиган без мазнина, чукнете яйцата и бъркайте докато се запекат. Накрая натрошете сиренето и поднесете ястието топло.
Хрупкави картофки
Необходими продукти:
- 5 картофи
- 2 с.л. оцет
- 100 г царевично брашно за овалване
- 150 мл олио за пържене
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на пръчици. Бланширайте ги за 4-5 минути във вряща вода, в която сте сложили сол и оцет. След като ги извадите от тенджерата, веднага ги прехвърлете в съд с ледена вода, за да спрете варенето. Отцедете ги и ги подсушете много добре, оваляйте ги в царевично брашно и ги изпържете в добре загрятото олио докато придобият златист загар.
Преди да влязат в тигана, картофите трябва да се бланшират за 4-5 минути във вряща вода с оцет и сол. Тази предварителна термична обработка им позволява да се сготвят и да станат пръхкави отвътре, а отвън да се изпържат и да бъдат хрупкави. Щом ги извадите от тенджерата, веднага да ги сложите в ледена вода. По този начин се прекратява процесът на варене. 3-4 минути им стигат да се охладят напълно в дълбочина. Последната хитринка при приготвянето на хрупкави пържени картофи е овалването в царевично брашно, преди да ги пуснете в тигана. По този начин ги запечатвате и си гарантирате двойно хрупкава коричка отвън и мек и вкусен картоф отвътре. Рецептата се отнася само за стари картофи. Можете да поднесете тези хрупкави пържени картофи като гарнитура към месо, като мезе за бира или просто така, заради удоволствието от малките неща в този живот.
Още на matekitchen.com