0

М иналата година бе добра за света на смартфоните, но по мнението на технoексперти новата 2022 ще бъде дори още по-плодоносна. Очаква се богат урожай от нови флагмани с още по-бързи процесори, с по-качествени камери и с удароустойчив, но красив дизайн. Ще споменем само очакваните премиери на новия американски проектохит „Айфон 14 Про“ (iPhone 14 Pro ) и на корейския дракон - „Самсунг Галакси Ес 22 Утра“ ( Samsung Galaxy S22 Ultra).

Един от най-очакваните смартфони през новата година е „Айфон 14“ и всички негови събратя в продуктовата гама. Очакванията се засилват, тъй като според мълвата „Айфон 14 Про“ и „Айфон 14 Про Макс“ ще имат напълно нов дизайн с дупка в дисплея за селфи камерата, а не с прорез, както е досега. Течовете на информация говорят за нов модел, който може дойде на мястото на „Айфон 14 мини“. Очаква се също нови основни камери от 48 мегапиксела (MP) да зaместят тези от 12. Доста спекулации има и около най-достъпната в ценово отношение версия на американските телефони, наречена Ес И (SE) както по отношение на названието, така и на датата на излизане. Последните слухове гласят, че следващият „Айфон ЕсИ“ (iPhone SE) - независимо дали се казва iPhone SE (2022), iPhone SE Plus, или просто трето поколение iPhone SE - ще се появи през март 2022 г. Той сигурно ще разполага със същия 4,7 инчов екран, както и функции като Smart HDR, 4K видеозаснемане и нощен режим, безжично и бързо зареждане, Wi-Fi 6 и поддръжка за две SIM карти с помощта на eSIM. Голяма обаче е вероятността дизайнът да прилича повече на новите „Айфони 13“, а процесорът да е А15. Говори се също, че ще предлага и 5G свързаност, което би трябвало да го направи най-евтиния „5G Айфон“ в историята на ябълките.

Конкуренцията в лицето на южнокорейците от „Самсунг“ (Samsung) обаче също не спи. „Самсунг Галакси Ес 22“ (Samsung Galaxy S22) ще бъде една от първите големи премиери на флагмански смартфон през 2022 г.. Спряганите дати са няколко, като най-ранната е през февруари. Експерти коментират, че вероятно корейците ще спазят традицията моделите Galaxy S22 и Galaxy S22 Plus да имат подобни екрани и дизайн като предходната гама S21, но с чипсети от следващо поколение. На този фон се съобщава, че повечето версии ще получат американски процесори „Снапдрагон“ поради производствени проблеми със следващото поколение фирмени чипове „Ексинос“, дело на „Самсунг“.

Samsung Galaxy S22 Ultra пък може да има много различен дизайн, напомнящ ръбатия вид на Galaxy Note и слот за стилуса S Pen. Говори се още, че Galaxy S22 ще има 6,06-инчов екран, S22 Plus 6,55-инчов, а S22 Ultra 6,81-инчов. И трите модела се очаква да имат честота на опресняване 120Hz, но това вероятно ще бъде съчетано с FHD+ резолюция за по-евтините два и QHD+ резолюция за хитовата Ултра-версия. При камерите основният сензор вероятно ще бъде 50 MP, а при Ултра модификацията 108 MP. При нея оперативната памет може да достигне и до цели 16 GB.

Само развойните инженери на „Гугъл“ знаят какви функции ще има и как ще изглежда „Пиксел 7“ (Google Pixel 7) - новият смартфон на технологичния гигант. След мащабния ремонт, който получи миналогодишният „Пиксел 6“, този път може да не видим толкова големи промени. Така или иначе шестицата накара мнозина да се развълнуват отново от телефоните на „Гугъл“. За това допринесе 90 Hz Амолед екран на Pixel 6 (120 Hz при Pro версията), Гугълският процесор „Тенсор“, произведен по върховата 5 нанометрична технология, страхотните камери (двойна при Pixel 6 и тройна при Pixel 6 Pro).

Предполага се, че и новият „Пиксел 7“ ще има ново поколение процесор и подобрени алгоритми на изкуствения интелект. Относно премиерата прогнозите гласят, че новите Пиксел-телефони ще видят бял свят около есента.

По всеобщо мнение „Сони Експерия 1 III” (Sony Xperia 1 III) е най-добрият телефон, който японците са пускали на пазара за последните 1-2 години. Това обаче засилва очакванията за следващото им бижу - Xperia 1 IV, което ще бъде представено до април. Досега не се чува много информация какво ще има телефонът на борда си. Според едни версии камерата ще бъде същата от 50 MP като на Google Pixel 6. Тук интересно би било надграждането, тъй като предходният модел бе разработен съвместно с инженерите, стоящи зад най-новите фотоапарати на „Сони“ от серията „Алфа 9“ (Alpha 9). Безспорно другият фокус при четворката ще бъде дисплеят, още повече че моделът „Сони Експерия 1 III” от август миналата година в момента се счита за най-добрия в света. Той е ОЛЕД с 4К резолюция със скорост на опресняване от 120 пъти в секунда и гъстота на матрицата от близо 650 пиксела на инч.

Гамата „Хуауей Пе 50“ (Huawei P50) всъщност вече беше обявена през октомври миналата година, но първоначално се предлагаше само за пазара в Китай. До броени дни се очаква и пускането й в Европа и съответно в България. Чакането може да си струва, тъй като най-добрият модел - Huawei P50 Pro - има 6,6-инчов 1228 x 2700 OLED екран със 120Hz честота на опресняване, чипсет „Снапдрагон 888“, до 12GB RAM и четириобективна фамозна камера с 50MP основен сензор и 3,5x оптично и 200x цифрово увеличение. Базовият модел Huawei P50 е телефон, подобен в много отношения, но с малко по-слаб екран с честотата на опресняване от 90Hz. По отношение на дизайна азиатците са надскочили себе си, като са разработили красив материал, наречен нанокерамика, който увеличава здравината на корпуса при изпускане 5 пъти. Новият „Хуауей Мейт 50 Про“ (Huawei Mate 50 Pro) пък се очаква около 22 март. Той ще предлага огромна изчислителна мощ и бездънна батерия от 7000 mAh.

Финландците още пазят новия си лидер

Един смартфон от доста време е забулен в мистерия, тъй като премиерата му доста се проточи. Иде реч за „Нокия 10“ (Nokia 10). Вече се чуват гласове, че може да се появи на пазара и като Nokia X60, имайки предвид новия начин на именуване на финландските телефони. Както и да се казва, техноманиаците усилено коментират, че той ще има екран с фамозна скорост на опресняване от 144 Hz , петорна камера, разположена в розетка и невиждан досега скандинавски дизайн.