0

Ц елувката вдига мерака, повишава тонуса и показва доколко партньорът е готов за преминаване към съществената част или му трябва повече време в милувки, игри и закачки.

Според филематологията - науката, която изучава целувката, тя е толкова мощен фактор, че може да балансира определени хормони и дори помага за разпознаването на перфектния партньор на ниво химия. Специалистите казват, че в слюнката се съдържат химикали, които действат като сензор за съвместимостта на двойките.

Мокро

Когато се целуваме, производството на кортизол, известен още като хормон на стреса, намалява, а окситоцинът, наричан още хормон на любовта, се увеличава. В момента на целувката окситоцинът, необходим за развитието на обич един към друг, бързо се разпространява чрез кръвта по цялото тяло.

Според проучване мъжете предпочитат повече мокрите целувки, защото мъжкият език съдържа тестостерон. Мъжете несъзнателно се опитват да предадат този хормон на жените чрез целувка, за да събудят сексуален апетит у половинките си. Смята се, че в този момент те също се опитват да дешифрират своята генетика, "измервайки нивото на женския естроген, за да имат груба представа за това колко плодовита е жената, която целуват".

Жените от своя страна използват целувките, за да тестват имунната система и потенциала на партньора си. Това приятно действие стимулира три мозъчни системи, които позволяват чифтосване и възпроизвеждане: сексуално желание, любов и привързаност. Когато всичко върви добре в една връзка, мъжете и жените обичат да се целуват, обяснява испанският психолог и сексолог Алдара Мартос. "Като цяло жените придават по-голямо значение на целуването. Те имат нужда да се целуват преди и след полов акт и не могат да се наслаждават на секса без целувки. За мъжете целувката е сигнал, който предхожда половия акт, особено когато в тях кипи страст."

Може би затова жените предпочитат лека целувка, когато не искат нещата да продължават по-нататък.

Ухапване

Ако Зигмунд Фройд свързва произхода на целувката с кърменето, то Чарлз Дарвин я смята за еволюцията на ухапването, което е част от ритуала на много видове маймуни преди чифтосване. Ние, любителите на целувките, не мислим за произхода на това действие и последствията от него. Според Камасутра целувката не само "има голяма сила да предава чувства, емоции и страст", но също така е в състояние да засегне цялото тяло - от кръвта до мозъка. Една 10-секундна целувка използва 29 лицеви мускули и изгаря 15 калории, изчисляват експертите.

В сексуално отношение целувката е перфектната гимнастика - подчертава Антонио Казаубон, член на испанската асоциация на сексолозите. Тя задейства производството на допамин и серотонин.

Освен всичко друго целувката работи чудесно като козметичен продукт, тъй като се произвежда адреналин, сърдечната честота се ускорява и в резултат на това се стимулира кръвообращението, тялото се насища с кислород и тонусът на кожата се повишава.