0

С ъпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска ясен вот на промяната. Аргументът му - не е време за експерименти. "България трябва да се промени дълбоко", призова той пред Нова телевизия, като за пореден път защити тезата си, че ГЕРБ и ДПС не трябва да имат достъп до властта.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска ясен вот на промяната. Аргументът му - не е време за експерименти. "България трябва да се промени дълбоко", призова той пред Нова телевизия, като за пореден път защити тезата си, че ГЕРБ и ДПС не трябва да имат достъп до властта.

Той коментира и казуса с 228 машини,  които са извън поръчаните от ЦИК допълнителни 1 600 за изборите. В петък стана ясно, че в склада на "Карго партнерс", където се съхраняват всички машини за изборите, има и допълнителни 228. След като ЦИК е разбрала за тях е поискала от доставчика "Сиела Норма" информация за тях, както и номерата им. На свой ред след писмото от ЦИК, МВР, които охраняват склада не позволяват машините да го напуснат. Следва сигнал на собственика на машините "Сиела Норма" до МВР , в който обвиняват ЦИК в неправомерни действия. На свой ред в казуса се намесва и прокуратурата, която нарежда на ДАНС да направи проверка. За казуса пък се разбра в събота,след като от ГЕРБ в лицето на лидера си Бойко Борисов изнегодува за наличието на тези 228 машини, които според него ще се използват за манипулация на вота. В събота дойде и разяснения от МВР,че машините са отделени и няма как да се използват за вота. От Сиела Норма пък уточниха, че това са машини 228 машини са собственост на производителя им "Смартматик" и щели ще се използват за демонстрации в Албания и Грузия.

Сега на свой ред Христо Иванов даде да се разбере, че критиките по темата е по същество поход срещу машинното гласуване изобщо. "„Ако някой има конкретни доказателства за намерение да се прави фалшификация, да ги предостави на конкретните органи. Виждаме един кръстоносен поход на ГЕРБ и ДПС срещу машинното гласуване, защото то е част от промяната в страната. То им пречи да прилагат обичайните си схеми – да купуват и манипулират вота”, заяви Иванов. Според него първото условие за промяната е хората да излязат да гласуват масово.

На въпрос има ли опасение, че ще се получи борба за гласове между „Демократична България” и „Продължаваме промяната”, Иванов заяви следното: „Ние предложихме общо явяване на изборите, това не се случи. В момента сме конкуренти. Така работи демокрацията”.