0

Д ребната рибка е братовчед на шарана. Трудно можем да повярваме, че дребният и пъргав уклей е от семейството на шарана. Сребристата рибка с продълговато и странично сплескано тяло достига обикновено дължина от едва 15-20 сантиметра, а на тегло до стотина грама.

Естествено, не липсват и отделни трофейни екземпляри, които достигат „гигантските“ 40 сантиметра дължина. При риболов на уклей трябва да се имат предвид две неща – устните му много лесно се късат и затова трябва да сме много внимателни.

Много нежно трябва да го изтегляме от водата и заради това, че когато го пипаме с ръце, люспите му лесно падат. Уклеят се среща на пасажи в бистра, спокойна в горните слоеве вода. Това показва и къде трябва да го търсим – във водоемите със стоящи води и във вировете на реки. Тази рибка много често скача над повърхността на водата, ловейки насекоми или бягащи от хищник.

Прътът за риболов на уклей трябва да е максимално лек. Оптималната му дължина трябва да е 4 метра, може и повече. Макарата трябва да е лека. Основното влакно трябва да е фино, за да не плашат рибката и тя да налапа спокойно стръвта.

Предпочитаните размери са от 0,08 мм до 0,12 мм. Поводът е още по-фин. По-тънкото влакно значително увеличава шансовете ни за успех. Куките трябва да са тънки и максимално остри.

Плувките също трябва да са малки и да предават максимално и най-леките нюанси в кълването. Те трябва да са с аеродинамична форма. За тежест слагаме две оловни топчета, с които лесно регулираме скоростта на потапяне на примамката.

Търсим уклея в реки и язовири.

 Търсим уклея в реки и язовири.
ISTOCK

Както беше споменато, устните на уклея се късат много лесно и това трябва да го имаме предвид при засичането. То трябва да е бързо, а истинските майстори правят малка пауза, за да остане рибата във водата. По-мощното засичане и бързо издърпване могат да скъсат устните на тази малка рибка. Изключително важно при уклея е постоянното захранване.

Трябва да поддържаме ароматен облак, за да примамим рибката. Това става, като хвърлим във водата накиснат хляб, чиито частици са стрити на ситно. Захранка трябва да се подава редовно, тя трябва да е на малки частици.

В захранката може да добавим малко ванилов ароматизатор, който привлича уклея. В зоната на лова трябва постоянно да се поддържа ароматен облак, който освен че привлича рибката, донякъде и маскира риболовеца.

Стръвта за улов на уклей е белият червей, нанизан на тънка незабележима кука.
Начинаещите риболовци понякога използват за стръв тесто, което се приготвя лесно.

Такъмите трябва да са леки.

 Такъмите трябва да са леки.
ISTOCK

Без ароматизатори в захранката през зимата

От тактическите методи за бърз риболов на уклей си струва да се спомене един. Той се заключава в това, че след замятането над главата, за да се постигне пълно опъване на влакното, краят на пръта се отпуска във водата. В резултат при кълването засичането и изтеглянето на рибата става само с едно движение, което икономисва времето и усилията на риболовеца.

Уклей се лови не само през лятото, но и през зимата. Обикновено кълве в слоя вода на тесто, бял червей и личинка, но не във всички водоеми. Захранката през зимата трябва да съдържа минимум ароматизатори, затова често съдържа достатъчно обикновени счукани сухари.