0

К осопадът е често срещан проблем, който може да се дължи на различни фактори. Разбира се, първо трябва да се допитаме до специалист, защото най-вероятно има здравословен проблем. Но нека не забравяме, че заради липсата на правилно хранене и драстичните диети косата също може да загуби блясък, да стане по-слаба, а това води до косопад. Ако искаме да го предотвратим, трябва да внимаваме с какво се храним. Балансираното меню е определящо. Добре е да консумираме повече плодове и зеленчуци, да избягваме полуфабрикатите.

При косопад трябва да си набавяте чрез храната следните полезни вещества: витамини В2, В5, В6, Н, С, РР; фосфор, селен, сяра, калий, желязо, мед, силиций, манган, цинк. Но този проблем не е задължително да се дължи на недостиг на някои от тези вещества в организма. Понякога косопадът може да бъде следствие от натрупване на прекалено голямо количество от даден елемент в тялото или резултат от нарушената му обмяна в организма.

Витамините са полезни, но това не означава, че трябва да ги приемате неразумно и безотговорно. Обърнете внимание и на количеството вода, което изпивате ежедневно. Това е от изключително значение, за да не се стигне до хронично обезводняване, което на свой ред да доведе до различни проблеми като нарушено кръвното налягане, мигрена, сърдечни проблеми, затлъстяване и др. 

Ето кои храни все пак могат да са от полза, за да предотвратите косопада:

Яйца

Яйцата съдържат около 13-25 микрограма биотин, водноразтворим витамин, който метаболизира мазнините, протеините и сложните въглехидрати. Биотинът помага за укрепването на косата и фоликулите й. Доказано е, че диетите с ниско съдържание на протеини водят до загуба на коса. Така че независимо дали са бъркани, твърдо сварени, като добавка в салата или под друга предпочитана форма, могат да бъдат чудесно допълнение към диета, посветена на борба с косопада.

Мляко и млечни продукти

Когато се консумират редовно, млякото и млечните продукти стимулират растежа на косата и забавят косопада. Причината е, че млякото е богато на витамини, минерали, калций и протеини и подобрява цялостния вид на косата.

Сьомга

Сьомгата заедно с други по-мазни риби също е богата на омега-3, витамин D и протеини, като съдържа селен и витамини от група В. Приемът на омега-3 мастни киселини е важен, тъй като човешкото тяло не е способно да ги произвежда самостоятелно.

Орехи

Орехите е известно, че помагат за понижаване на холестерола, контролират диабета и спомагат за забавяне на процеса на стареене, но също могат да помогнат и за предотвратяване на косопада. Орехите съдържат витамин Е, омега-3 мастни киселини, цинк, селен и протеини.

Кълнове

Суровите бобови кълнове са богати на силиций, минерала, използван от тялото ни за абсорбиране на други минерали и витамини. Добре известно е, че витамините осигуряват подхранване на косата и й помагат да расте здрава. Препоръчително е да консумираме кълновете сурови, вместо готвени, защото при термичната обработка те губят част от съдържанието си на силиций.

Гъби

Гъбите са богат източник на цинк, който е важен за растежа на косата и за задържането на влагата в нея, а това я предпазва от накъсване и окапване.

Бобови култури

Фасулът, лещата и другите бобови култури стимулират растежа на косата, защото са богати на протеини. Косата е съставена от кератин - вид протеин. Затова е напълно логично, че консумацията на богати на протеини продукти подхранва косата. Бобовите култури са чудесен заместител на високопротеиновите храни като телешкото и свинското месо, за които се смята, че повишават нивата на тестостерона в тялото.

Морски дарове

Морските дарове, най-вече рибата тон и скаридите, са на челно място в списъка с храни, които подпомагат растежа на косата. Богати на цинк, морските дарове способстват за удължаването и заздравяването на косъма и фоликулите, което от своя страна води до растеж на косата.

Без мазно и сладки храни

Ако страдате от косопад, е добре да избягвате няколко неща:
-  никакви алергени, особено ако знаете за продукти, които са противопоказни за вас
- пикантни, тлъсти, мазни, консервирани, пушени, много солени, сладки, тестени ястия
- екзотична храна, към която организмът ви не е привикнал
- газирани сладки напитки, алкохол и тютюневи изделия