0

И ван Звездев е всеизвестен с това, че издирва рецепти на популярни личности и ги прилага, като за родния вкус. Такъв е случаят с някои от любимите специалитети на Марадона, днес даваме пример за ризотото, което футболистът легенда е обичал да похапва в Мексико. А що се отнася до гъбите, то другите рецепти са си истински БГ класики. Още на zvezdev.com.

Ризото ала Марадона

Необходими продукти:

  • 4 с.л. зехтин
  • 1/2 глава лук
  • 250 г ориз балдо
  • 200 г стерилизирани гъби или 300 г пресни
  • 50 мл бяло вино
  • 800 мл зеленчуков бульон
  • 50 г синьо сирене
  • 40 г козе сирене
  • 50 г сирене ементал
  • 50 г сирене гауда
  • 200 г царевица

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно. Загрява се зехтин и лукът се пържи за минута на средна степен. Оризът не се мие и се слага при лука, пържи се 2-3 минути като се бърка. Гъбите се отцеждат и режат на филии, слагат се при ориза, запържват се за минута и се заливат с вино. След като виното се изпари, се налива 200-250 мл бульон. На умерен огън се оставя да ври докато свърши бульонът, след това се наливат още 200-300 мл и се оставя да ври докато оризът го поеме. Сирената се режат на малки кубчета. В тигана при ориза се сипва останалият бульон и се слагат сирената заедно с царевицата. Разбъркват се и на бавен огън се изчаква да се разтопят сирената. След като оризът се сгъсти, ризотото е готово и се сервира.

В тази рецепта не се слага сол, заради соленият бульон и солта, която има в сирената.

С ориз

Необходими продукти:

  • 250 г гъби
  • 1 малка глава лук
  • 4 с.л. олио
  • 100 г ориз
  • половин дафинов лист
  • 1/2 ч.ч. скълцани домати - 100 г
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 с.л. соев сос по желание

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на дребно. Гъбите се почистват и режат на едро. В дълбока тенджера се налива олио и загрява. Лукът се запържва на умерен огън за две минути докато леко се зачерви. Слагат се гъбите и посоляват. Задушават се под капак на слаб огън за 10 минути. Към задушените гъби се добавят доматите. Оризът се измива добре няколко пъти. Слага се при задушените гъби. Подправя се с дафинов лист и смлян черен пипер. Наливат се 300 мл гореща вода. Под капак на много слаб огън ястието се вари за 10-15 минути, докато оризът поеме водата. Накрая се сипва соев сос за повече вкус, но не е задължително. Сервира се горещо.

Пиле по ловджийски

Необходими продукти:

  • 1 пиле
  • 1 лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. сол
  • 30 г масло
  • 1 в.ч. бяло вино
  • 200 г пресни гъби
  • 4 скилидки счукан чесън
  • 2 клонки риган или 1 ч.л. сушен

Начин на приготвяне:

Пилето се реже на осем парчета, подсушава се много добре и осолява. Запържва се в дълбок тиган в затоплено масло, смесено с 1 с.л. олио. След 4-5 минути, когато се зачерви от всички страни, се изважда от тигана. Лукът се наситнява, а гъбите се режат на филии. В мазнината от пърженето се слага лукът и се пържи две минути, добавят се гъбите и пържат 3-4 минути. Тогава се поръсва червен пипер, а след това се налива вино. След минута се слага доматено пюре, чесън и смлян черен пипер. На слаб огън под капак сосът се вари 20 минути. Тогава се слага запърженото пиле, поръсва се с дребно нарязан риган и се налива чаша гореща вода. Вари се 20 минути и ястието е готово за сервиране

Печени кюфтета със сметанов сос

Необходими продукти:

  • 500 г кайма
  • 1 яйце
  • 2 ч.л. сушен магданоз или 1 с.л. ситно нарязан пресен
  • 1 ч.л. сол
  • 5-6 щипки смляно индийско орехче
  • прясно смлени 3 филии хляб за паниране на кюфтетата

За сос:

  • 200 г пресни печурки
  • 50 мл бяло вино или телешки бульон
  • 200 мл млечна сметана
  • 30 г масло
  • 1 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Каймата се омесва с яйце, сол, индийско орехче и магданоз. Оформят се малки кюфтета и се овалват в галета, нареждат се в намаслена тава. Пекат се 10 минути на 200 градуса в предвартелно загрята фурна. Докато се пекат се прави сос. В тиган се налива олио и слага масло . След като се сгорещи, се нарязва на дребно лук и се пържи за минута. Гъбите се режат на филии и слагат при лука, посоляват се и след 3-4 минути пържене на силен огън се налива виното. Оставя се да ври минута. Сметаната се затопля добре и се налива при гъбите. Оставя се да кипне. Сосът се слага върху кюфтетата и печенето продължава 25 минути, като фурната се намалява на 180 градуса.