0

Второто поколение на кросоувъра BMW X4 напълно очаквано се оказа близнак на дебютиралото през миналата година Х3, като единствената разлика е в задната част на каросерията с нови задни светлини, която с полегатия си покрив е характерна за купе. Новият модел ще бъде представен за първи път на автосалона в Женева и е очевидна крачка напред в сравнение с първото поколение на BMW X4, тъй като е получил няколко варианта на външния дизайн с линиите xLine, M Sport X и M Sport, подобрен интериор, модерни двигатели и дори е станал по-лек с 50 кг. Второто поколение на BMW X4 се отличава с още повече индивидуалност, динамика и иновации. То ще продължи историята на успеха на предшественика, от който са продадени над 200 000 екземпляра по целия свят от 2014 г. досега.

Типичната за купе линия на покрива прави елегантна извивка и се спуска назад към LED светлините.

Новото BMW X4 подчертава индивидуалния си характер със значително повишената динамика на управлението, индивидуалния, подчертаващ спортния характер външен дизайн, още по-фината премиум атмосфера в интериора, както и най-модерните асистиращи системи и технологии за свързаност. Освен това динамичното и екстравагантно излъчване на модела се допълва и от двата модела от серията BMW M Performance. Агресивните спортни модификации M40i и M40d (на снимките) са оборудвани серийно с 20-инчови алуминиеви джанти, спортна спирачна система и спортен диференциал, който с целенасочения си блокаж на задната ос подпомага особено динамичното ускорение на излизане от завои.

Кокпитът е ориентиран към водача, арматурното табло е ниско, а позицията на седене е леко повдигнатата.

Външният дизайн на новото BMW X4 символизира мощ, пъргавина и самоуверено присъствие. Редуцираното оформление на повърхностите и модерните и ярки акценти определят зрялата интерпретация на неговото неподражаемо излъчване. Индивидуалните дизайнерски елементи и специфичните 19-инчови алуминиеви джанти са част от оборудването на вариантите на модела xLine, M Sport X и M Sport. Освен това за новия кросоувър за пръв път се предлагат и опции на BMW Individual. В интериора на новото BMW X4 виждаме модерната и спортна премиум атмосфера. Зрелият премиум характер на новият модел се определя от висококачествените материали, прецизната изработка и старателно оформените детайли и щампи.

Спортните предни седалки са с подчертани странични бордове, а на средната конзола има опори за коленете.

За новото BMW X4 ще се предлага избор между три бензинови и четири дизелови двигателя. На върха в гамата са два модела от серията BMW M Performance. Най-мощен е моделът BMW X40i, задвижван от редови 3,0-литров 6-цилиндров бензинов турбодвигател, който развива максимална мощност от 360 к.с. и 500 Нм въртящ момент. С този турбомотор BMW M40i xDrive ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди. Още по-ефективен е новият модел BMW X4 M40d xDrive, който се задвижва от редови 3,0-литров 6-цилиндров турбодизелов двигател с мощност 326 к.с. и максимален въртящ момент от 620 Нм. Огромната тяга

ускорява дизеловия баварец от място до 100 км/ч за 5,8 секунди.

Средният разход на гориво е в рамките на 6,6 л/100 км. Другите модификации са BMW X4 xDrive30d, задвижвано от редови 3,0-литров 6-цилиндров турбодизелов двигател с мощност 265 к.с. Освен това гамата от задвижвания включва и два 4-цилиндрови дизелови двигателя с мощност 231 к.с. при X4 xDrive25d и 190 к.с. при X4 xDrive20d, както и два 4-цилиндрови бензинови двигателя с мощност 252 к.с. при X4 xDrive30i и 184 к.с. при X4 xDrive20i. Всички варианти на новото BMW X4 серийно пренасят мощността до пътната настилка чрез 8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic с лостчета за превключване на волана, както и интелигентно задвижване на четирите колела от системата xDrive.

Отзад на разположение на пътниците са три пълноценни места с увеличено пространство за краката.

Благодарение на модернизираното и настроено специфично за BMW X4 окачване и по-ниският в сравнение с BMW X3 център на тежестта, новият модел предлага значително по-висока пъргавина и в същото време много комфортно возене. Серийното оборудване включва спортно окачване и променливо спортно кормилно управление. Като опция се предлагат спортна спирачна система и адаптивно окачване с електронно регулируеми амортисьори. Системата за индикации и управление iDrive на новото BMW X4 включва свободно стоящ контролен дисплей, който опционално е 10,25-инчов със сензорно управление.

Обемът на багажника може да бъде увеличен от 525 до 1430 литра чрез сгъване на задната облегалка.

Модернизираното гласово управление вече реагира и на свободно формулирани указания. Освен това като опция се предлага управление с жестове, най-новото поколение на Head-Up дисплей и мултифункционално арматурно табло. Разширена е и гамата от асистиращи системи, сред които вече има и асистент за поддържане на лентата с активна защита срещу страничен удар, както и предупреждение за напречен трафик и за кръстовища.