0

Н е е нужно кюфтетата да са от месо, за да са вкусни. Ето няколко предложения по въпроса, забелязани в az-gotvia.bg.

С топено сирене

Продукти: 1 кг картофи; 200 г топено сирене; 100 г краве сирене; 2 яйца; подправки: сол, черен пипер-може и чесън на прах; галета; олио; Приготвяне: Картофите се сваряват, обелват и намачкват. Към тях се добавят яйцата, кравето сирене и подправките. Обърква се добре и се оставя 15 мин. да почине в хладилник. През това време нарязваме топеното сирене на кръгчета. От сместа се оформят кюфтета, като в средата се поставя кръгче топено сирене. Панираме ги с галетата, като предварително ги намазваме с олио. Пържат се в силно загрято олио. Може и да се изпекат във фурната.

Постни

Продукти: 5-6 картофа; 2 моркова; 1 глава лук; шепа магданоз; щипка чубрица; 1 к.ч. ориз; 3 яйца; 1 с.л. галета; сол; черен пипер; царевично брашно за овалване; олио за пържене; Приготвяне: Сваряват се обелените и нарязани на парченца картофи, моркови и оризът. Прецеждат се от водата, намачквам с вилица и смесваме с нарязан ситно лук, 1 яйце, магданоз, чубрица, сол, черен пипер и галета. Разбъркваме получената смес. С намокрени ръце се оформят големи кюфтета. Оставих ги да стегнат за 15 минути във фризера. Изваждаме и овалваме в царевично брашно. Потапят се в 2 разбити яйца и пържим в загрята мазнина от двете страни. Поднасяме с подходяща салата за сезона.

От спанак и ориз

Продукти: 500 г пресен спанак; 1 прясно яйце; 100 г ориз; черен пипер на вкус; сол на вкус; галета колкото е необходимо; олио за пържене; Приготвяне: Спанакът почистваме от дръжките и измиваме добре листата. В тенджерка наливаме вода и леко посоляваме. Като кипне прибавяме спанака и бланшираме няколко минути. Изваждаме от водата и обливаме листата със студена вода. Отцеждаме добре от водата и скълцваме ситно. Отделно сваряваме ориза и също отцеждаме от водата. В купа смесваме спанака и ориза. Посоляваме на вкус и подправяме с черен пипер също на вкус. Прибавяме и разбито яйце. Разбъркваме и ръсваме галета, да се получи плътна смес и оформяме малки кюфтенца. Така приготвените кюфтенца изпържваме в нагрято олио до готовност от всички страни. Изваждаме върху салфетка да се отдели излишната мазнина. Сервираме със салата и сос по вкус.

От овесени ядки и орехи

Продукти: 400 г фини овесени ядки; 200 мл гореща вода; 50 г смлени орехи; 1 глава лук; 150 г сирене или кашкавал; 1 филия хляб, накисната във вода; кимион; магданоз; чубрица; сол; черен пипер; Приготвяне: Кипваме вода и заливаме овесените ядки, като захлупваме с капак, за да се настоят добре за 5 минути. След това нарязваме лука на ситно, настъргваме сиренето или кашкавала и добавяме филията хляб. От подправките се слага на око и според вкуса. Ако сложите повече кимион, ще имат вкус като на кюфтета с кайма. Добавяме всички подправки и орехите. Разбъркваме добре и оставяме подправките да поемат в сместа, за около 10 минути. Ако ги печем, загряваме предварително фурната на 190 градуса и печем 15 минути, върху кухненска хартия. Ако ги пържим, първо овалваме в брашно и ги изпържваме в повечко олио.