0

Ц едено или не - киселото мляко е непреходна класика, стане ли реч за традиционни български салати. С него целогодишно се правят всякакви сосове и салати, ето само няколко идеи за това.

Топеницата на Преображенския манастир до Велико Търново

Продукти: 15-16 опечени чушки; 1 кг изцедено кисело мляко; 250 г сирене; 4 твърдо сварени яйца; 5-6 скилидки чесън; 1/3 ч.ч. олио; 5-6 цветчета от цикория (билката синя жлъчка) за украса; Приготвяне: Опечените чушки се почистват и се нарязват на малки парченца. Към киселото мляко се прибавят чушките, натрошеното сирене, нарязаните на кубчета яйца и счукания чесън. Олиото се добавя на тънка струйка, като добре се разбърква и се посолява на вкус. Топеницата се изсипва в голяма чиния и се поръсва с цветчетата от цикория.

Мезе с настъргани жълтъци

Продукти: 200 г кисело мляко; 200 г майонеза; 100 г извара; 5-6 скилидки чесън; 5 сварени яйца; 150 г настърган кашкавал; 150 г настъргано сирене; 1 кг картофи; 1 с.л. копър; 1 ч.л. черен пипер; Приготвяне: Картофите се сваряват и настъргват на едрото ренде. Белтъците на сварените яйца също се настъргват. Прави се сос от киселото мляко, майонезата, изварата, пресования чесън, копъра и черния пипер. Всичко се обърква. Реди се в правоъгълен съд в реда: картофи, сирене, кашкавал, белтъци. Залива се с част от соса. Процедурата се повтаря. Най-отгоре се настъргват сварените жълтъци. Престоява в хладилник около 1 час преди сервиране.

Слънчоглед

Продукти: 250 г цедено кисело мляко или смес от кисело мляко и натрошено сирене; 10-15 маслини; 50-70 г чипс; Приготвяне: Слага се киселото мляко в плитка чиния и отгоре се забожда леко под наклон чипсът, като се оформят 2-3 окръжности по ръба, а в средата се нареждат маслините. Чипсът наподобява листата на слънчоглед, а маслините - семките в питата.