0

П арници и оранжерии, статични и преносими, вече могат да се поръчат в мрежата на напълно достъпни цени, установи проверка на „Телеграф“. Разликата е, че в специализираните магазини за градинска техника и мебели могат да се пипнат и видят, а поръчката онлайн не дава такива възможности.

Покрай пандемията с COVID-19 и ограниченията, които тя наложи, все повече хора запретнаха ръкави, включително и млади семейства, сами да си отглеждат зеленчуци и подправки. Климатичните промени обаче през пролетта и лятото водят до екстремни изненади, като градушки, киселинни дъждове, слани, а през зимата сняг. Ето защо парникът и оранжерията са отлична защита за насажденията. Независимо дали отглеждате дребни плодове, зеленчуци, цветя и дали сте начинаещ градинар, или имате опит, подходящата оранжерия или парник ще защити вашата реколта и труда ви.

Каква е разликата между парници и оранжерии, описва много точно специализираният сайт Sorbe.bg. Накратко казано, парникът е съоръжение с по-малки размери, височина до около 130 сантиметра, и обикновено е покрито с найлон или полиетилен. При него се разчита на естествената топлина от слънцето и не се използва допълнително отопление. Използва се за разсад най-често.

Оранжерията е с по-сериозна конструкция, най-често е с височина около 250 см или повече, покритието може да е от полиетилен, армиран найлон или поликарбонат. В оранжерията може да се използват допълнително отопление и дори уреди за регулиране на температурата и влажността. Това са основните разлики, но на днешно време се предлагат и хибридни модели - както статични, така и преносими големи парници и малки оранжерии.

На онлайн пазара се предлага голямо разнообразие от модели. Няма значение дали се нуждаете от оранжерия за домати, или оранжерия за цветя. В зависимост от това къде живеете, какви площи ви трябват и с какви средства разполагате, можете да се снабдите с оранжерии от поликарбонат, сгъваеми, модулни, стъклени, преносими парници и оранжерии,

домашни минипарници и оранжерии, както и найлони за оранжерии. Цените са различни, като за парниците започват от 130 лв., а с оранжерия можете да се сдобиете и на цена около 500 лв., но и за 1300 лв., като това зависи от големината и материала. Във всички случаи обаче доставката е безплатна, гарантират търговците в мрежата.

Армираният найлон пази домати и краставици от плесени

Експертите препоръчват особено за хоби градинари оранжерии от армиран найлон. Причината е, че при това покритие слънчевата светлина навлиза в точното количество, като вътре се създава уникален микроклимат, който представлява комбинация от топлина и влага. Те са предпоставка за благоприятни условия за развитието на растения, като домати, чушки, патладжани, тиквички и краставици. Армираният найлон на оранжерията предпазва нежните растения от пориви на вятъра, проливен дъжд или градушка и унищожаване от вредители и птици, както и намалява риска от гъбични заболявания поради прекалена влага.