0

Д есертът по традиция е много важна част от всяко едно хапване, още повече че може да се яде самостоятелно и в големи количества – всеки обаче сам си знае мярката. Любопитни десерти, които могат да сгреят душата с невероятна експлозия от вкусове, намираме на matekitchen.com.

Сладък омлет с кайсии

Продукти: 1 буркан компот от кайсии; 3 яйца; 3 с.л. масло; 1/4 ч.ч. брашно; 1/4 ч.ч. заквасена сметана; 2 с.л. захар; 1 с.л. пудра захар; Приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса и разтопете маслото в 20-сантиметров тиган с незалепващо покритие. Отцедете кайсиите от компота и запазете сиропа. Трябва да имате 6-8 половинки кайсии и половин чаша сироп. С тел за разбиване смесете сиропа с брашното в купа, добавете яйцата, захарта, сметаната и 1 с.л. от разтопеното масло от тигана и бъркайте до получаване на гладко тесто. Изсипете тестото в тигана и подредете отгоре равномерно половинките кайсии. Сложете тигана на силен котлон за около 2 минути, а после го преместете във фурната и печете омлета около 20 минути до зачервяване. Извадете омлета от фурната, охладете го и го поръсете с пудра захар. Сервирайте десерта направо от тигана или го прехвърлете в чиния, като преди това освободите залепналите краища.

Хрупкава млечна баница

Продукти: 1 пакет кори за баница; 6 яйца; 750 мл прясно мляко; 230 г захар; 60 г масло; 1/2 ч.л. канела; 2 пакетчета ванилия; пудра захар - по желание; Приготвяне: Пригответе кръгла тава с размер 33-35 см и я намажете с част от разтопеното масло. Сложете една кора на работния плот с дългата страна към вас, намажете я с масло и отгоре сложете още една кора. След това я нагънете произволно и я сгънете в кръгла форма по средата на тавата. Направете същото с останалите кори, като се стараете да поддържате кръглата и къдрава форма. Намажете корите отгоре с разтопено масло, поръсете с канела и ги изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или до златист загар. През това време сипете млякото в тенджера и го затоплете. Свалете го от котлона, разбийте яйцата със захарта в купа и бавно прибавете към млякото, докато бъркате непрекъснато. Прибавете ванилията и разбъркайте отново. Извадете тавата с готовите кори от фурната и с лъжица налейте млечно-яйчената смес между корите, като я разпределите равномерно. Върнете тавата във фурната и печете за още 20-25 минути, или докато яйцата стегнат. Извадете млечната баница, охладете и по желание поръсете с канела и пудра захар.

Бадемов тарт с шоколад

За основата: 130 г натурален шоколад; 200 г брашно; 200 г бадеми смлени; 80 г захар; 180 г масло; 250 мл течна сметана 45% масленост; 3 жълтъка; 1/4 ч.л. сол; филирани бадеми за украса; За крема: 6 жълтъка; 160 г захар; 60 г брашно; 500 мл прясно мляко; 160 г натурален шоколад; Приготвяне: За основата разтопете шоколада на водна баня и го оставете настрани да се охлади. Смесете в голяма купа брашното, бадемовото брашно, захарта и солта. Сложете в друга купа омекналото масло и жълтъците и разбийте с миксера на ниска скорост. Добавете начупения шоколад и разбийте за кратко. След това оформете сместа на гладка топка. Увийте тестото в прозрачно домакинско фолио и го оставете в хладилника за 1 час. Поставете тестото върху поръсена с брашно повърхност и го разточете на кръг с диаметър 25 см. Сложете разточения кръг в в огнеупорна керамична или стъклена форма за пай с диаметър 23 см. Надупчете блата на няколко места с вилица. Печете 20-30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна докато подложката стане твърда на пипане. Извадете я от фурната и я оставете във формата докато изстине. За крема сложете шоколада в голяма купа и го ставете настрани. Сложете в купа яйчените жълтъци и 1/3 от захарта и разбийте с миксер на висока скорост докато сместа побелее и стане пухкава. Превключете миксера на висока скорост и добавете брашното, сипете в тенджера останалата захар и прясното мляко и ги затоплете на умерена температура. Веднага след като сместа заври я свалете от огъня. Постепенно добавете подсладеното топло мляко към яйчената смес като бъркате непрекъснато. Върнете крема обратно в тенджерата и го варете на слаб огън. Сипете получения яйчен крем върху шоколада и бъркайте докато шоколада се разтопи напълно. Покрийте крема с прозрачно домакинско фолио и го оставете да изстине. Сипете шоколадовия крем върху изпечената и изстинала подложка. Сложете в средно голяма купа сметана и я разбийте с миксер на висока скорост, докато започне да стои. Добавете разбитата сметана върху пая и я размажете равномерно. Накрая поръсете с филирани бадеми.

Меден кекс

Продукти: 400 г брашно; 400 мл; 120 г; 1 яйце; 50 г бадеми; 50 г стафиди; 40 мл ром; 4 с.л. олио; 3 с.л. какао; 1 пакетче бакпулвер (7 г); 1/2 ч.л. канела; 1 ч.л. лимонова кора; Приготвяне: Накиснете стафидите в рома, а бадемите счукайте в хаванче или нарежете с нож. В купа смесете брашното, канелата, бакпулвера, лимоновата кора, бадемите и какаото. Към сухите съставки добавете меда, олиото, прясното мляко, яйцето и накрая стафидите. Разбъркайте всичко много добре докато се получи гладко тесто. Прехвърлете тестото във форма с подвижно дъно, покрита с хартия за печене, и изпечете кекса в предварително загрята на 170 градуса фурна около 35-40 минути. Изчакайте готовия сладкиш да изстине, извадете го от формата, нарежете го и го поръсете с пудра захар.

Агнеса

Продукти: 4 яйца; 1 ч.ч. брашно; 2 ч.ч. пудра захар; 125 г масло; 1 ч.ч. орехи + допълнително за поръсване; 1/2 ч.л. амонячна сода; 1 щипка сол; ванилия по желание; Приготвяне: Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Извадете маслото да омекне на стайна температура. Разбийте маслото с половината от захарта на пухкава кремообразна смес. Отделно разбийте белтъците на сняг с щипка сол и обединете двете смеси, като разбърквате внимателно. Постепенно добавете брашното, в което сте добавили содата. След като сместа го усвои, прибавете и счуканите орехи и разбъркайте, за да се разпределят равномерно. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и изпечете на 180 градуса за около 30 минути. Оставете изпечения блат да се охлади, а през това време разбийте жълтъците с другата половина от пудрата захар и по желание ванилия докато се получи кремообразна смес. Изсипете така приготвената глазура върху изстиналия блат, отгоре поръсете с орехи и върнете във фурната на 150 градуса за 10-15 минути, колкото да се изсушат жълтъците. Оставете сладкиша да изстине напълно и след това го нарежете на форми.

Бананово брауни

Продукти: 250 г брашно; 180 г масло; 190 г натурален шоколад; 230 г кафява захар; 100 г орехи; 3 яйца; 2 банана - големи и добре узрели; 2 с.л. какао; 1 ч.л. бакпулвер; 1/8 ч.л. сол; Приготвяне: Предварително загрейте фурната на 170 градуса и намажете с масло дълбока тава с размери 28 см х 18 см. Смесете в средно голяма купа брашното, какаото, бакпулвера и солта. Разтопете шоколада, заедно с маслото и кафявата захар на водна баня. Свалете сместа от огъня и прибавете смлените орехи, разбитите леко яйцата и намачканите бананибананите. Добавете сухата смес, като бъркате внимателно с дървена шпатула. Сипете получената смес в подготвената тава и заравнете с обратната страна на лъжицата. Печете 25-35 минути, докато сладкишът се запече отгоре и стане леко твърд на пипане. След като го извадите от фурната, го отделете от тавата и го сложете върху метална скара, където да изстине напълно. След това го нарежете на парчете и го поднесете.

Млечен крем с ореховки

Продукти: 600 мл прясно мляко; 3 жълтъка; 4 с.л. нишесте; 2/3 ч.ч. захар; 1 ванилия; 50 г масло; 50 г смлени орехи; 1 кутия ореховки (200 г); Приготвяне: Кипнете млякото заедно със захарта. Смесете жълтъците с нишестето и ванилията, добавете малко мляко и разбъркайте. Трябва да се получи гладка кашичка. Изсипете я на тънка струя към врящото мляко. Бъркайте непрекъснато докато се сгъсти. Оттеглете от котлона и оставете да поизстине, след което сложете маслото и бъркайте докато се разтопи и кремът стане хомогенен. Натрошете ореховките, като оставите 6 цели за декорация. Вземете стъклени чашки и на дъното на всяка сложете малко от натрошените ореховки. Налейте малко от крема, отново сложете от ореховките и поръсете с орехи. Налейте отново крем и сложете в хладилника да се стегнат.