0

С еитбообращението е важно агротехническо мероприятие за поддържане и повишаване на почвеното плодородие и ежегодно получаване на по-високи стабилни и качествени добиви от зеленчуковите култури.

Сеитбообращението е важно агротехническо мероприятие за поддържане и повишаване на почвеното плодородие и ежегодно получаване на по-високи стабилни и качествени добиви от зеленчуковите култури.

Когато една култура се отглежда последователно на едно и също място в продължение на няколко години като монокултура, продуктивността на растенията намалява, качеството се влошава.

Многогодишното отглеждане на дадена култура на едно и също място довежда до едностранчиво обедняване на определена дълбочина на отделни хранителни елементи. Това се дължи на постоянно настъпили промени, който довеждат до така нареченото уморяване на почвата.

От корените на редица зеленчукови култури се отделят вещества, които се натрупват в почвата и в по-големи концентрации и оказват токсично действие върху развитието на кореновата система.


Тор


След култури, торени с оборски тор като зеле, домати, пипер, патладжан, се отглеждат култури, които се развиват най-добре на втората година след торенето като кореноплодни, картофи, лук и др., а след тях такива, които се развиват най-добре на третата година като бобови.

Правило е да не се редуват растенията от зеленчукови култури, които принадлежат към едно и също ботаническо семейство, тъй като най-често се нападат от едни и същи болести. За да се използват по-пълно почвеното плодородие и водните запаси от различните почвени слоеве, след растения с плитко разположена коренова система трябва да следват такива с дълбоко разположена коренова система.

Зеленчуковите растения дават най-високи добиви, когато се отглеждат след житни и бобови.


Плевели


Видовете от сем. Картофови (Solanaceae ) оставят сравнително чисти от плевели площи, те са добри предшественици на лукови, тиквови, зелеви и на кореноплодните.

Най-големи изисквания към предшественика показва пиперът, доматите и патладжана. Тиквови зеленчукови растения предпочитат структурни богати с органични вещества почви, те допринасят за доста силно заплевеляване, но са добри предшественици на домат, зеле, бобови, а когато са чисти от плевели, те са добри предшественици и на морковите.

Много добри предшественици за всички зеленчукови видове от други зеленчукови семейства са бобовите. Те не само обогатяват почвата с азот, но при заораване на вегетивната им маса се увеличава съдържанието на органично вещество (зелено торене).

Добивите от зелен грах в техническа зрелост, така и в пълна зрелост на зърното са най-високи след предшественик домати в сравнение със зелен грах, зимна пшеница и царевица за зърно.



Домат и пипер се садят след люцерна


Най-високи добиви от домати и пипер се получават след предшественик люцерна, докато съществени различия в добивите от краставици и зеле, отглеждани след домати разсадни, зелен грах, зимна пшеница и люцерна не се наблюдават. При отглеждането на доматите след люцерна, зелен грах и зимна пшеница себестойността на продукцията значително се понижава в сравнение с отглеждане на доматите след домати.

За отглеждане на люцерна за животновъдство, може да се внедри клиново сеитбообращение с 3-4 полета. Люцерната престоява на едно поле три години и периодично минава през всички полета на сеитбообращението.

През есента се засява люцерната, така още първата година се получава добра фуражна продукция. Редуването на културите в тази схема е следното:

В годината, когато люцерната се разорава, т.е. всяка трета година, се отглежда пипер, а през останалите две години, той се засажда след тиквови. Листните зеленчукови култури и късните домати идват след пипера, а тиквовите – след листните зеленчукови култури и късните домати. Наред със спазване на изискванията на предшественика, да се осигури максимално уплътняване на полетата за една стопанска година. Това се постига след преценяването на вегетационният период на културата, сроковете за засяване или засаждане и периода на реализацията на продукцията.