0

Р ешението на ВАС за ръчното броене на разписките от машинното гласуване е загуба за Борисов и за статуквото. Това заяви председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в онлайн изявление. От политическата формация внесоха тройна жалба във ВАС, заедно с "Демократична България" и "Продължаваме промяната" срещу решението на ЦИК да се извършва контролно преброяване на разписките от изборните машини. В него беше описано това да се прави от всички секции, а не само от представителна извадка от тях. 

Решението на ВАС за ръчното броене на разписките от машинното гласуване е загуба за Борисов и за статуквото. Това заяви председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в онлайн изявление. От политическата формация внесоха тройна жалба във ВАС, заедно с "Демократична България" и "Продължаваме промяната" срещу решението на ЦИК да се извършва контролно преброяване на разписките от изборните машини. В него беше описано това да се прави от всички секции, а не само от представителна извадка от тях. 

"Призоваваме Борисов да спре да прави предпоставки за разпространение на COVID, за да се извършва безцелно и безсмислено контролно броене на разписки в секционните избирателни комисии", заяви Манолова. Според нея струпването на членовете на СИК-овете за извършването на тази дейност, без те да имат изискване за зелени сертификати, създава среда за разпространение на коронавирусната инфекция. Освен това, тя посочи, че чрез ръчното преброяване и изготвяне на протокол би могла да бъде извършена манипулация на вота. 

Манолова призова контролното броене да бъде като това от вота на 11 юли, когато никой не се е усъмнил в истинността на резултатите, а именно - ЦИК да провери дали има съответствие между разписките и машинния протокол при 10-15% от секционните избирателни секции.