0

Н ещо ново, нещо старо и нещо от гардероба на баба за тийнейджърките, а за по-големите - от този на майките. Така изглеждат модните тенденции за сезон пролет-лято 2022 г. От почти две години на подиумите дефилира ретро еклектиката. Казано простичко, модните асове вземат силует от 70-те, 80-те и 90-те години и го омесват в собствените си визии. Конфекцията пък направо си прибира модели от времето на мюзикъла „Коса“ и ги изпълнява с модерни екотъкани, в които има малък процент памук, вълна и т.н. Е, това е и отговорна политика, поне според съвременните идеи.

Какви обаче са акцентите за пролетта и лятото. Като начало цветовете са ярки. Розово, розово, розово и сигнално жълто. Да не пропуснем и зеленото - от тревисто до наситено и дори тъмнозелено. В някои от колекциите жълтото е електриково, а в други слънчево. Оранжевото също излезе на светло, след като от години не бе особено долюбвано от стилистите. Това лято то ще се комбинира със зелено и черно - все класически комбинации от 70-те.

Силуетът също е много разнообразен. Ултрамини с поли, дълги една педя, е нещо, което ще се вижда това лято. Любителите на по-дългите дрехи, а и тези, които не могат да си позволят дължина над коляното, могат да са спокойни. Ефирните поли на волани или солей са до глезените. Добре е все пак глезените да са открити, защото това е другата тенденция, която се отнася и за панталоните. Флоралните щампи вече попреминаха като хит, но те никога не са изчезвали от класическия гардероб. Това лято пак ще се носят блузи и рокли с цветна щампа, но освен това моделите са и хиперженствени.

Волани, дантели, панделки, жабо - всичко това е част от романтичните рокли за лятото. В някои от колекциите се появява и така харесваната преди години бяла памучна рязана дантела. Тя се използва както за класически шемизети, така и за сантиментални къси и дълги рокли. Всъщност сантимента, преформатиран за дигиталния ни свят, струи от тазгодишните модни тенденции.

Шнуровете са другият хит за пролетта и лятото. Дългите връзвалки, които свързват части от блузата, се навиват и увързват около кръста и раменете и ще ни затрудняват с обличането, но пък са толкова женствени. Към тази тенденция можем да прибавим и мрежестите топове, които не са се появявали от първите години от кариерата на Мадона. Те обикновено се носят под връхна дреха като бохо риза или лека лятна парка. Плетени са толкова едро, че под тях да се вижда бюстие или горнище на бански костюм.

Като стана дума за бельо, сутиените пак са на показ. Сега обаче те са в седемдесетарската си форма - два триъгълника закрепени на шнур, който се връзва на гърба. В замяна на това банелите на сутиена се появяват като детайл в класическата шемизета.

Материите с метални отблясъци също са на мода в този и следващия сезон. Металът обаче имитира течната си форма, като например живак или втечнено злато и сребро. Този ефект е по-скоро за официалните облекла, но може да се появи и примерно в бикини на плажа.

Деним винаги ще се носи, каквато и мода да се появи на хоризонта. Просто дънките, както им казваме по тези ширини, са една от най-удобните ежедневни дрехи. Тази година обаче те леко отстъпват на по-елегантните панталони от различни материи, някои и полупрозрачни. Е, деним може да носите и на „горните етажи“, особено ако е лятно яке, нашито с блестящи „скъпоценни“ камъни като това на Мария Бакалова.

Класическият блейзер също се завръща. Разликата е, че е over size, но такъв беше и през 90-те години, само че тогава се навиваха ръкавите до лактите. За лятото костюмът естествено е бял. Панталонът може да е широк, тип цигара или трапецовиден с басти. Всеки може да си избере според фигурата, а блейзерът така или иначе скрива голяма част от физическите дефекти, особено когато дава широчина в раменете.

Мини и макси. Това пък е принципът в чантите. От големите торби и тип пътна чанта до миниатюрните тип портмоне, това лято всичко ще се носи. А сникърси или кецове към елегантния костюм придават леко небрежен арт вид, в който може да се появите както в службата, така и на кафе, а също и на бизнес вечеря. Няма да е в повече.