0

Р азкриването на филиал на Медицински университет-Варна в Добрич е от изключителна необходимост, както за града, така и за близките населени места.

Разкриването на филиал на Медицински университет-Варна в Добрич е от изключителна необходимост, както за града, така и за близките населени места.

Около тази теза се обединиха кмета на града Йордан Йорданов, ректорът на Медицински университет – Варна, проф. д-р Валентин Игнатов и народните представители д-р Хасан Адемов, Деница Сачева, Мая Димитрова, Йорданка Костадинова и Галина Георгиева. На тристранната среща присъства още ръководителят на университетската катедра „Здравни грижи“ проф. Силвия Борисова и шефката на дирекция „Международно сътрудничество, акредитация и качество“, проф. Тодорка Костадинова.

Проф. д-р Валентин Игнатов благодари на кмета на Добрич за инициираната среща и заяви, че „Инициативата за създаване на Филиал в град Добрич е започнала доста назад в годините, но поради различни причини, това не се е случило до момента. През това време разкрихме филиали в Сливен, Велико Търново и Шумен и те доказаха своята ползотворност и целесъобразност“.

Повече от 4 години Медицинският университет във Варна прилага успешна практика за реализиране на кадри в областта на здравеопазването. В последните години от обучението за студентите от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ ръководството осигурява възможност да работят на трудов договор в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

Това е доказана и устойчива практика, която може да бъде приложена и в други населени места. Народните представители заявиха готовност за съдействие при реализиране на проекта и помощ за по-бързото му осъществяване, тъй като необходимостта от медицински специалисти е от първостепенно значение за здравето и живота на хората.

На тристранната среща бяха начертани конкретни и ясни стъпки за ускоряване на процеса по разкриването на филиал на Варненския Медицински университет в Добрич.