Й оланта Делибозова – Йоли е майстор и на рецептите без месо. Ето примери от нашенската и европейска кухня, още на yoli-bg.com.
Домати със сирене
Продукти:
3 домата
200 г сирене
босилек
3-4 филии бял хляб
40 г кашкавал
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
пресни подправки по избор
2 с.л. брашно
1 разбито яйце
Приготвяне:
Нарежете хляба на кубчета и заедно с кашкавала, зехтина, чесъна и подправките го сложете в блендер. Смелете всичко на трохи. Нарежете доматите на кръгчета. Върху всяко сложете парче сирене и няколко листа босилек. Оваляйте "сандвичите" първо в брашно, след това в яйцето и накрая в хлебните трохи. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Запечете ястието в загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути или докато трохите станат златисти и хрупкави. Сервирайте със свежа салата. Да ви е сладко!
Печени чушки в сос
Продукти за 4 порции:
8-10 печени чушки
2-3 с.л. олио
1 глава нарязан на дребно лук
4-5 накълцани белени домати или 1 ч.ч. консервирани белени домати
2-3 скилидки счукан чесън
4 с.л. заквасена сметана
2 с.л. брашно
сол и черен пипиер на вкус
магданоз за поръсване
Приготвяне:
В титан загрейте олиото и на среден огън изпържете чушките до златисто . Извадете ги в чиния. След като изстинат ги накъсайте на лентички и посолете. В същата мазнина задушете лука до омекване. Прибавете доматите и чесъна. Задушете под капак десетина минути. Махнете капака и гответе на среден огън, докато получите плътен, но немного гъст доматен сос. В купичка смесете сметаната и брашното. Изсипете ги в доматения сос и добре разбъркайте. Посолете и подправете с черен пипер. Оставете сосът да покъкри десетина минути. Наредете отгоре лентичките чушки, махнете от огъня и поръсете с магданоз. Да ви е сладко!
Картофи и сирене с орехов сос
Продукти за 4 порции:
1 кг сварени и намачкани картофи
60 г масло
2 с.л. олио
1 глава нарязан на ситно лук
2-3 стръка нарязан зелен лук
2 скилидки нарязан чесън
1 шепа нарязан магданоз
1 с.л. нишесте
2 жълтъка
сол и черен пипер на вкус
250 г бяло саламурено сирене
За соса:
1 малка глава ситно нарязан лук
2 с.л. олио
200 мл прясно мляко
1/4 ч.л. лют червен пипер
сол на вкус
6 с.л. смлени орехи
Приготвяне:
Задушете в маслото и олиото двата вида лук и чесъна. Прибавете картофите и жълтъците. Подправете със сол, пипер и магданоз. Поръсете с нишестето и разбъркайте. Накрая сложете сиренето, нарязано на кубчета. Отново разбъркайте и гответе 3 минути. Сложете ястието във фурна, загрята на 200 градуса и печете 20 минути или докато върху картофите се образува апетитна червена коричка.
За соса задушете лука в олиото. Добавете млякото, пипера и солта. Кипнете всичко и сипете орехите. Гответе на среден огън 10 минути до сгъстяване, като бъркате периодично. Ще получите консистенция на палачинково тесто. След като сосът изстине, ще се сгъсти. Сервирайте ястието топло, а соса поднесете отделно. Да ви е сладко!