0

Й оланта Делибозова – Йоли е майстор и на рецептите без месо. Ето примери от нашенската и европейска кухня, още на yoli-bg.com.

Домати със сирене

Продукти:

3 домата

200 г сирене

босилек

3-4 филии бял хляб

40 г кашкавал

2 с.л. зехтин

2 скилидки чесън

пресни подправки по избор

2 с.л. брашно

1 разбито яйце

Приготвяне:

Нарежете хляба на кубчета и заедно с кашкавала, зехтина, чесъна и подправките го сложете в блендер. Смелете всичко на трохи. Нарежете доматите на кръгчета. Върху всяко сложете парче сирене и няколко листа босилек. Оваляйте "сандвичите" първо в брашно, след това в яйцето и накрая в хлебните трохи. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Запечете ястието в загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути или докато трохите станат златисти и хрупкави. Сервирайте със свежа салата. Да ви е сладко!

Печени чушки в сос

Продукти за 4 порции:

8-10 печени чушки

2-3 с.л. олио

1 глава нарязан на дребно лук

4-5 накълцани белени домати или 1 ч.ч. консервирани белени домати

2-3 скилидки счукан чесън

4 с.л. заквасена сметана

2 с.л. брашно

сол и черен пипиер на вкус

магданоз за поръсване

Приготвяне:

В титан загрейте олиото и на среден огън изпържете чушките до златисто . Извадете ги в чиния. След като изстинат ги накъсайте на лентички и посолете. В същата мазнина задушете лука до омекване. Прибавете доматите и чесъна. Задушете под капак десетина минути. Махнете капака и гответе на среден огън, докато получите плътен, но немного гъст доматен сос. В купичка смесете сметаната и брашното. Изсипете ги в доматения сос и добре разбъркайте. Посолете и подправете с черен пипер. Оставете сосът да покъкри десетина минути. Наредете отгоре лентичките чушки, махнете от огъня и поръсете с магданоз. Да ви е сладко!

Картофи и сирене с орехов сос

Продукти за 4 порции:

1 кг сварени и намачкани картофи

60 г масло

2 с.л. олио

1 глава нарязан на ситно лук

2-3 стръка нарязан зелен лук

2 скилидки нарязан чесън

1 шепа нарязан магданоз

1 с.л. нишесте

2 жълтъка

сол и черен пипер на вкус

250 г бяло саламурено сирене

За соса:

1 малка глава ситно нарязан лук

2 с.л. олио

200 мл прясно мляко

1/4 ч.л. лют червен пипер

сол на вкус

6 с.л. смлени орехи

Приготвяне:

Задушете в маслото и олиото двата вида лук и чесъна. Прибавете картофите и жълтъците. Подправете със сол, пипер и магданоз. Поръсете с нишестето и разбъркайте. Накрая сложете сиренето, нарязано на кубчета. Отново разбъркайте и гответе 3 минути. Сложете ястието във фурна, загрята на 200 градуса и печете 20 минути или докато върху картофите се образува апетитна червена коричка.

За соса задушете лука в олиото. Добавете млякото, пипера и солта. Кипнете всичко и сипете орехите. Гответе на среден огън 10 минути до сгъстяване, като бъркате периодично. Ще получите консистенция на палачинково тесто. След като сосът изстине, ще се сгъсти. Сервирайте ястието топло, а соса поднесете отделно. Да ви е сладко!